Od 1. jula roming na Zapadnom Balkanu odlazi u prošlost!

Od 1. jula cijeli Zapadni Balkan će biti zona bez rominga.

Cijene rominga između Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije će biti nula.

Kako bi obilježili ovaj važan datum za Zapadni Balkan, Vijeće za regionalnu saradnju, uz podršku vlade Sjeverne Makedonije, organizuje koncert All-Western Balkans Jam sa bendovima i di džejevima iz cijelog regiona, koji će se održati 1. jula 2021. godine sa početkom u 19:00 časova na plaži Oteševo (Prespansko jezero, Sjeverna Makedonija).

Ovo je istorijski uspjeh Zapadnog Balkana koji je došao kao rezultat pregovora koji su trajali skoro godinu dana, a koje su olakšali Vijeće za regionalnu saradnju i Evropka unija, nakon čega su predstavnici vlada svih šest ekonomija Zapadnog Balkana u aprilu 2019. godine potpisali sporazum kojim su se složili da prvo postepeno smanje cijene rominga, da bi ih potom ukinuli od 1. jula 2021. A od 1. jula radimo na ukidanju rominga između ekonomija Zapadnog Balkana i Evropske Unije.

Sada je to završeno. Nekoliko dana nas dijeli od regiona bez rominga i Vijeće za regionalnu saradnju je ponosno što je od samog početka bilo dio procesa koji će našim građanima donijeti istinske i opipljive rezultate zajedničkog regionalnog tržišta, navode organizatori.

Projekat finansira Evropska unija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79