Od 12. jula će biti otvoreni novi granični prijelazi između BiH i Hrvatske

 

Bosna i Hercegovina i Hrvatska su se dogovorile da će od 12. jula otvoriti nekoliko graničnih prijelaza i tako olakšati kretanje građana.

Privremeni međunarodni promet putnika je sada odobren na graničnim prijelazima Gabela Polje 1 – Gabela, Kozarska Dubica – Hrvatska Dubica, Vaganj – Bili Brig, Hadžin Potok – Bogovolja, potvrdio je za Klix.ba savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman.

Ova odluka je donesena na jučerašnjoj sjednici Mješovitog povjerenstva za praćenje provedbe ugovora između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima i važit će tri mjeseca, do održavanja naredne redovne sjednice.

Na sjednici je donesena odluka i o izmjeni radnog vremena za pogranični promet na nekim graničnim prijelazima u trajanju od 24 sata, a riječ je o prijelazima Vinica – Aržano, Subašić – Dvorine, Tržačka Raštela – Kordunski Ljeskovac, Zagrad – Pašin potok, Lička Kaldrma – Podprolog u trajanju od tri mjeseca.

Ova odluka o privremenom otvaranju će rasteretiti tranzit preko postojećih graničnih prijelaza kada je riječ o prelasku građana i turista, međutim još uvijek postoje problemi sa izvozom iz BiH preko graničnih prijelaza sa Hrvatskom s obzirom na prekratak rad fitosanitarnih inspektora.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79