Od 164 novih lijekova samo njih 12 dostupno pacijentima u BiH

Od 164 novih lijekova samo njih 12 dostupno pacijentima u BiH


U Bosni i Hercegovini, pacijenti se suočavaju s ozbiljnim izazovima u pristupu inovativnim lijekovima, o čemu svjedoči podatak da je od 164 novih inovativnih lijekova registriranih u posljednje četiri godine u zemljama Europske unije, samo njih 12 dostupno pacijentima u Bosni i Hercegovini.

Jedan od ključnih problema je ograničen pristup širokom spektru inovativnih lijekova na recept. Kroz istraživanje je utvrđeno da se odvija ozbiljna nestašica lijekova širom zemlje, što je posebno zabrinjavajuće s obzirom na globalni trend nestašice lijekova.

Uočeno je da Bosna i Hercegovina, uprkos svojoj blizini Europskoj uniji, nije izuzeta od globalnih izazova u opskrbi lijekovima.

Predstavnici zdravstvenih i farmaceutskih stručnjaka u zemlji upozoravaju na rastuću nelagodu među pacijentima zbog teže dostupnosti čak i osnovnih lijekova.

Uz to, važno je implementirati proaktivne strategije koje će omogućiti zdravstvenim vlastima da pravovremeno reagiraju na globalne promjene i osiguraju stabilnost u opskrbi lijekovima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija