Stupanje na snagu “Covid pasoša” nije bilo najavljeno za 17. mart, kako su to prenijeli mediji (ISPRAVLJENO)

U tekstu koji je ranije preuzet sa agencije Fena navodilo se da bi pasoš-potvrda o vakcinaciji trebalo da bude na snazi od 17. marta. U tekstu smo ispravili taj podatak, jer je, kako je i bilo najavljeno, 17. marta predstavljen prijedlog za uvođenje pasoš-potvrda o vakcinaciji. Stoga se portal Crnahronika izvinjava svojim čitaocima zbog iznošenja netačnih i neprovjerenih tvrdnji.

Prijedlog za uvođenje takozvanih Covid pasoša za slobodno kretanje unutar Evropske unije, koji će biti iznesen 17. marta, važiće samo za cijepljenje vakcinama koje je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA)

Zašto? Zato što vakcinacija neodobrenim vakcinama neće biti obuhvaćena EU klauzulom o odgovornosti i kontrolom kvaliteta.

Ylva Johansson, povjerenica za unutrašnje poslove, potvrdila je ove detalje u petak veče, nakon što je to za Euronews satima ranije rekao izvor iz EU.

Pozivajući se na svoj izvor, Euronews izvještava da je povjerenik EU za pravosuđe, Didier Reynders, jasno stavio do znanja da države članice mogu vakcinisati svoje građane/ke drugim vakcinama, ali neće im biti dodijeljena licencirana putna potvrda ako one nisu odobrene u EU. Euronews je u tekstu podsjetio da su odobrene vakcine kompanija Pfizer/BioNtech, AstraZeneca, Moderna i Johnson & Johnson. Ovaj medij je naveo i da vakcinacija neće biti preduslov za slobodno kretanje u EU, jer će isto biti moguće i uz negativan PCR test, ili uz obavezan karantin.

U nastavku teksta razmatra se kada će sistem tzv. Covid pasoša profunkcionisati, te se navodi da se to očekuje “do ljeta”.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da bi tehnički bilo moguće u roku od otprilike tri mjeseca razviti “zelene pasoše” sa podacima je li osoba vakcinisana, negativna na testu ili je imuna nakon što je prebolovala Covid-19, ali da se prvo moraju riješiti mnoga politička pitanja.

 

U tekstu se, takođe, navodi da zemlje južne Evrope koje zavise od turizma, poput Grčke, Španije i Portugala, podržavaju takav sistem, ali da neke, poput Njemačke, imaju rezerve prema tome hoće li certifikati funkcionisati.

Većina medija na našem govornom području izostavila je dio teksta koji se odnosi na predviđanja kada bi sistem “Covid pasoša” mogao profunkcionisati, te 17. mart označila kao datum kada će početi da važe u EU, iako se u članku portala Euronews, na koji su se pozvali, navodi da će Evropska komisija tada predstaviti prijedlog pasoša.

Jedan od rijetkih medija koji je o ovome tačno izvijestio je Blic, čiji su članak prenijeli i drugi portali.

Kao što je i najavljeno, Evropska komisija je 17. marta predstavila prijedlog “pasoša”, to jest “Digitalnog zelenog certifikata” – potvrde o putovanju koja se može dobiti ukoliko je osoba vakcinisana protiv Covid-19, ima negativan PCR test, ili se oporavila od ove bolesti. Na njihovom zvaničnom sajtu dostupne su informacije o tome kako bi ovaj dokument trebao funkcionisati, šta podrazumijeva – te kada se očekuje da bi mogao stupiti na snagu.

Kako se navodi, planirano je da do ljeta Komisija uspostavi digitalnu infrastrukturu koja će olakšati autentifikaciju digitalnih zelenih certifikata, a države članice uvedu potrebne promjene u svoje nacionalne sisteme zdravstvenih kartona.

Na sajtu Evropske komisije objašnjeno je i da prijedlog moraju da odobre Evropski parlament i države članice:

Komisija je predstavila pravni prijedlog o digitalnim zelenim certifikatima. Evropski parlament i države članice EU morat će odobriti prijedlog.

Na istoj stranici objavljeno je i saopštenje za medije u kojem se navodi da je prijedlog certifikata predstavljen, te se daju podrobnije informacije o “digitalnim zelenim potvrdama”. U ovom saopštenju se takođe navodi da je cilj da se tehnički posao oko pasoša završi u narednim mjesecima.

Dakle, Evropska komisija je 17. marta samo predstavila prijedlog “Zelene potvrde”, koji tek treba da bude odobren od Evropskog parlamenta i država članica i ta je informacija bila prisutna i u inicijalnom medijskom izvještaju koji su prenijeli domaći i portali iz regije. Ni Evropska komisija, ni mediji koji su o ovome izvještavali van regiona, nigdje nisu tvrdili da će od tog datuma “Covid pasoš” stupiti na snagu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79