Od 25 KM do 67 KM koštaju iftarski meni u sarajevskim restoranima

Mnogi restorani u BiH svake godine pripreme iftarsku ponudu za postače, ali je ove godine evidentno značajno poskupljenje iftarskih menija.

U vremenu brzine i konstantne žurbe za svakodnevnim obavezama, mnoge porodice uprkos tome što su na okupu, čeznu za zajedničkim obrokom i kvalitetno utrošenim vremenom sa svojim najmilijima.

Zbog toga muslimani, ali i drugi ljudi koji čak ni ne praktikuju post, s velikom radošću dočekuju ramazan, islamski mjesec posta u kojem na mjesec dana pauziraju svakodevnu jurnjavu za dunjalukom i posvete se onim istinskim, pravim vrijednostima piše Raport

Skupi iftari

Osim porodičnih i familijarnih okupljanja, jedan od islamskih adeta u ovom mjesecu je i posjetiti komšiju, obići bolesnog, pomoći one u potrebi, tako da se ramazanu s razlogom raduju svi ljudi.

Prema islamskom vjerovanju, one koji nahrane i napoje postača čeka velika nagrada na Sudnjem danu, zbog čega, dodatno, brojni vjernici prave i organizuju iftare za širu porodicu, prijatelje, kolege, poznanike…

S obzirom na to da je inflacija posljednjih godina prisutna, ne samo u BiH, nego u cijelom svijetu, evidentno je i poskupljenje osnovnih životnih namirnica što, uz manjak vremena i svakodnevne obaveze, otežava vjernicima da češće pripremaju iftar za svoje najdraže. Zbog toga se mnogi odlučuju na bržu, ali ne i jeftiniju, opciju – a to je organizovati iftar van domaćinstva.

Mnogi restorani u BiH svake godine pripreme iftarsku ponudu za postače, ali je ove godine evidentno značajno poskupljenje iftarskih menija. Izuzetak nije ni Sarajevo koje je i inače dosta skuplje u odnosu na druge bh. gradove.

Iftarske ponude

Provjerili smo kakve su ponude u pojedinim sarajevskim restoranima i koliko je novca potrebno izdvojiti da bi jedna četveročlana porodica pristojno iftarila.

Osnovu većine menija čine: hurme, topa, čorba ili supa te limunada ili kafa/čaj.

Izbor glavnih jela je raznovrstan, ali uglavnom su to ona iz bosanske kuhinje: punjene paprike, ćevapi, pita, sarma, sogandolma, teletina ispod sača s krompirom, pljeskavica, jela s piletinom…

Cijene u pojedinim restoranima se kreću od 25 KM pa do 67 KM po osobi. To znači da četveročlana porodica za jednu noć iftarenja van kuće mora izdvojiti minimalno 100 KM pa do 268 KM.

Sarajevski restoran Baoli sa zanimljivom gastro ponudom, ove godine je za svoje posjetitelje pripremio iftare koji se kreću po cijenama od 50 i 55 KM. U oba menija su uključeni hurma, topa, limunada i miješana salata.

U nastavku pogledajte još neke od ponuda i sami procijenite da li je iftar u Sarajevu postao luksuz

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79