Od 50.000 patoloških kockara samo mali broj na liječenju

Da je kockanje bolest koja se u BiH zanemaruje, govori činjenica da se od 50.000 patoloških kockara liječi tek neznatan, skoro zanemariv broj, dok, s druge strane, svaki ovisnik o kockanju svojom bolešću pogađa prosječno između četiri i osam osoba iz svoje okoline.

Dostupnost kladionica, kojih, prema podacima Porezne uprave FBiH, ima skoro 4.000, kao i automat-klubova, dodatno otežava liječenje.
Podrška okoline

Potvrđuje nam to i Marko Romić, voditelj Kluba liječenih ovisnika o kocki (KLOK) iz Mostara, specijalista traumatske psihologije, koji kaže da se trenutno u KLOK-u na liječenju nalazi 25 osoba.

Iako je među njima dosta mladih, prof. Romić iznosi da je to s jedne strane i pozitivno, s obzirom na to da su oni, ali i njihovi roditelji, praktično, prepoznali ovisnost i na vrijeme reagirali te da, zapravo, kako objašnjava, nisu stigli napraviti veću štetu sebi i svojoj okolini.

– S druge strane, to nam pokazuje da mladi ljudi sve ranije ulaze u patologiju, jer, kada vam neko s 20 godina dođe na liječenje, on je morao, prethodno, popriličan period biti u problematičnom kockanju – govori nam Romić.

Kada je riječ o liječenju, izuzetno je važna, kaže nam Romić, podrška porodice, supružnika, roditelja, bližih članova, prijatelja. Jer, kako navodi, to su izuzetno stresne situacije u kojima nerijetko svjedočimo raspadu brakova.
Najdrastičniji primjeri

– To su najdrastičniji primjeri, da dođe do raspada braka koji je trajao 15 ili 20 godina i iz kojih imaju po dvoje, troje djece, a razilaze se zbog ovisnosti o kocki. To se ne može u materijalnom smislu iskazati. Dakle, krajnje je vrijeme da se ova priča postroži, jer posljedice su sve veće – napominje on.

Kada je riječ o liječenju, sve je to, kao i kod drugih ovisnosti, individualno. U KLOK-u se to radi kroz grupne terapije, ali i individualno. Nekim su osobama, objašnjava Romić, dovoljne dvije godine da se izliječe, dok drugi to ne uspiju ni za pet godina.
Svečanost s pitama

– Ovu godinu smo u KLOK-u počeli lijepo, proslavom, koju mi zovemo „svečanost pite“, godinu bez apstinencije jednog našeg člana. Dakle, pite su na toj proslavi neizostavne – kaže  Romić za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79