Od 90.000 građana u izolaciji, samo ih se 1.700 prijavilo za glasanje putem Covid timova

Još uvijek nije poznat tačan broj osoba koje su se prijavile za glasanje putem Covid mobilnih timova jer se nalaze u izolaciji zbog zaraze koronavirusom ili su u izolaciji zbog člana porodice koji je zaražen.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar kazao je u petak da je formirano 129 Covid mobilnih timova, a da je 1.615 birača izvršilo prijavu do četvrtka navečer. Svi oni koji imaju PCR pozitivan test ili rješenje o izolaciji mogu se prijaviti opštinskim/gradskim izbornim komisijama.

Iz CIK-a su jučer za Patriju potvrdili da će zahtjeve novozaraženih birača i onih koji su to postali u roku od 72 sata prije otvaranja biračkih mjesta primati do 9 sati ujutro 15. novembra odnosno na dan izbora. Konačan broj birača koji su glasali na ovaj način bit će poznat nakon izbora.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom je 33.682. Mnogi građani danima su apelovali na nadležne institucije da im izdaju rješenja o izolaciji.

Ako na ovaj broj dodamo prosječan broj tri člana porodice koji su u izolaciji dobijemo 101.046. Od toga je jedan dio i djece odnosno maloljentnika bez prava glasa, pa bi se u konačnici moglo govoriti o oko 90.000 građana od kojih veliki broj nikada još nije dobio rješenje o izolaciji ili nemaju PCR test jer nisu zaraženi ali su u izolaciji ili još uvijek nisu dobili test.

Zabrinjavajuće je mali broj prijavljenih građana za glasanje putem Covid mobilnih timova.

Mnogi građani ostat će uskraćeni za glasanje na lokalnim izborima. Čini se da nije bilo ni volje ni želje da CIK bolje odgovori ovom izazovu ili pronađe drugi način kako bi ovi birači ostvarili svoje pravo, prenosi Hayat.

Sigurno je da ima i birača koji izlaze iz izolacije sa današnjim danom pa će uspjeti ostvariti svoje pravo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79