Od akciza prikupljeno 300 miliona KM, a niti jedno gradilište nije otvoreno

Od 1. februara 2018. godine kada su uvedene nove akcize / putarine na gorivo u iznosu od 0,15 KM po litri (0,18 KM po litri sa PDV-om) pa do danas – skupljeno je dodatnih oko 300 miliona KM.

Brojka je to do koje je prostim i kratkim izračunom došao makroekonomski analitičar Faruk Hadžić.

“Iznos od 300 miliona KM se dobije na osnovu potrošnje goriva. U prošloj godini je potrošnja bila oko 1,6 milijardi litara. Kada se ovaj broj podijeli sa 12 mjeseci, dobije se mjesečna potrošnja od oko 133.333.333 litara. Ovaj iznos se pomnoži sa 0,15 KM po litri i sa 15 mjeseci, tako da se dobije iznos od oko 300 miliona KM”, objašnjava Hadžić.

Hadžić ističe da u proteklom periodu nije otvoreno niti jedno novo gradilište osim nekoliko kilometara oko Počitelja, koje” idu iz nigdje za nigdje”.

“Od kako su uvedene akcize, poskupilo je gorivo, poskupio je prevoz, poskupilo je voće i povrće, pekarski proizvodi. Plate ne rastu, privrede nema. Poskupio je i plin. Troškovi života svakodnevno rastu. Prikupljeni porezi rastu. Nameti rastu. Iseljavanje raste. Rupe na cestama rastu. Broj poginulih raste na cestama. Vlast se ne formira, ali redovno ubiru plate iako se ‘svađaju'”, kaže Faruk Hadžić.

Podsjećamo, 1. februara 2018. godine uvedene su nove akcize. Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, posebna cestarina za izgradnju autocesta s 0,10 KM povećana je na 0,25 KM po litru derivata prenosi RadioSarajevo.

Evo rješenja: Da bi sačuvali radnike, morate drastično povećavati plate!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments