Od četvrtka struja skuplja 10 posto

Od četvrtka struja skuplja 10 posto


Od četvrtka, 1. avgusta, potrošnja električne energije u Bosni i Hercegovini će biti obračunata po novim, višim cijenama. Nakon što je Federalna regulativa za električnu energiju (FERK) krajem juna odobrila zahtjev “Elektroprivrede Bosne i Hercegovine” (EPBiH), cijene su povećane za 10,29 posto za domaćinstva i 7,29 posto za jaslice, vrtiće, domove za smještaj učenika i studenata, starijih osoba, vjerske objekte, kuhinje humanitarnih organizacija i druge korisnike iz kategorije ostale potrošnje.

Generalni direktor EPBiH, Sanel Buljubašić, procjenjuje da će za oko 85 posto potrošača povećanje biti u rasponu od 2,5 KM po računu. Međutim, ovaj korak neće značajno doprineti sanaciji duga kompanije, koji iznosi 331 milion KM. Dug se akumulira od 2009. godine, kada je formiran koncern, a prošlu godinu rudnici u sastavu koncerna završili su s više od milijardu maraka duga.

“Usklađivanje cijena donosi samo 2,3 posto prihoda na godišnjem nivou, stoga ćemo se morati usmjeriti na dodatne količine uglja i tržišne viškove energije koje ćemo pokušati prodati na berzi”, rekao je Buljubašić.

Stručnjak za energetiku, Almir Bečarević, prognozira da će mjesečni računi za domaćinstva biti povećani za iznos do 10 KM, dok bi za korisnike s većom potrošnjom, poput klima-uređaja, povećanje moglo doseći i do 15 KM mjesečno. Troškovi grijanja također mogu rezultirati dodatnim izdatcima do 150 KM godišnje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija