Od danas na snazi nova naredba Kriznog štaba FBiH

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donio je novu naredbu koja se počinje primjenjivati od danas.

Novom naredbom je, između ostalog, poslodavcima naloženo da reorganizuju radno vrijeme, organizuju rad u smjenama ili omoguće rad od kuće gdje god je to moguće.

Naredba je dostavljena kriznim štabovima/stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje.

Novom naredbom nalaže se poslovnim subjektima da reorganiziraju rad svojih uposlenika, na mjestima gdje nije moguće ispoštovati distancu od 2 metra među uposlenima, tako što će reorganizirati radno vrijeme, organizirati rad u smjenama, omogućiti rad od kuće i primijeniti druge načine obavljanja radnih zadataka koji neće ugroziti djelatnosti i radne procese, a omogućit će poštivanje higijensko – epidemioloških mjera – navode iz Kriznog štaba.

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štava FBiH, kazao je jučer da je jako bitno pozvati sve firme i institucije koje rade kancelarijske poslove, da svoj rad urede da svi koji mogu raditi onlajn tako i rade.

U skladu s novom naredbom “Kriznim stožerima kantonalnih/županijskih ministarstava zdravstva dostavljaju se, radi obavezne primjene, ažurirane preporuke za otpuštanje osoba iz izolacije-COVID-19 sačinjene od Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, te su dostupne na stranici zavoda www.zzjzfbih.ba”.

Period boravka u izolaciji skraćuje se ukoliko je riječ o blažim i srednje teškim slučajevima, i ona iznosi 10 dana, unutar toga najmanje tri dana bez simptoma po principu 7+3. Za sve teže slučajeve ona ostaje ista, dakle minimalno 10 dana plus tri dana bez simptoma – napomenuo je jučer Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH i član Kriznog štaba FBiH.

Kada je riječ o asimptomatskim slučajevima, pojasnio je, na njih se odnosi dužina trajanja samoizolacije na 10 dana od trenutka uzimanja uzorka.

Opće mjere iz ranije Naredbe produžene su, između ostalog i obavezno nošenje zaštitne maske kako u zatvorenim javnim prostorima, tako i na otvorenim javnim prostorima.

Naređuje se obvezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru.

Izuzetak od nošenja zaštitnih maski su djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju probleme sa disanjem zbog hroničnih bolesti ili koja ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe npr. osobe sa intelektualnim poteškoćama ili smetnjama u razvoju, osobe s oštećenjem sluha, sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu”, stoji u Naredbi, piše Radiosarajevo.ba.

Kantonalnim stožerima ministarstava zdravstva naredbom se dozvoljava uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovno obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79