Od danas na snazi: Nova naredba Kriznog štaba za FBiH

21.12.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Stroge mjere prevencije sirenja virusa Covid-19 ostaju aktualne i za vrijeme novogodisnjih praznika. Svi su obavezni nositi maske na otvorenom i zatvorenom i rad ugostiteljskih objekata ogranicen je do 23 sata, nakon cega je i zabranjeno kretanje. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj 11.02.2021. usvojila je informaciju o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji BiH na dan 8.2.2021. godine, te usvojila predložene naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Naredbe i preporuke Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva donose se s rokom važenja od 14 dana, računajući od danas, 12.02.2021. godine, koji se utvrđuje kao dan početka primjene ovih naredbi i preporuka.

Usvojenom naredbom, opće mjere ranije naredbe koja je na snazi produžene su za narednih 14 dana, dok je Naredba u nekim dijelovima proširena.

Tako se u dijelu Naredbe koji se odnosi na ustanove koje zbrinjavaju i smještaju starije osobe, ustanove koje zbrinjavaju i smještaju osobe s poteškoćama u razvoju i osobe s duševnim smetnjama, kaznenopopravne ustanove i druge ustanove socijelne zaštite “dozvoljavaju posjete osobama smještenim u ustanove socijalne zaštite koje zbrinjavaju i smještaju starije osobe, uz uvjet da ustanova mora imati interni plan za posjete u ustanovi, kao i krizni plan u slučaju pojave zarazne bolesti COVID-19”.

“Ostale ustanove socijalne zaštite, uključujući u ovo i ustanove socijalne zaštite koje zbrinjavaju i smještaju osobe s poteškoćama u razvoju i osobe s duševenim smetnjama, te kazneno-popravne ustanove, moraju imati interni plan za posjete i izlaske iz ustanove, kao i krizni plan u slučaju pojave zarazne bolesti COVID-19”, stoji dalje u Naredbi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79