Od danas počinje rok za formiranje Vlade FBiH

Centralna izborna komisija BiH danas je na 25. sjednici donijela Odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora za predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

Od danas počinje teći rok od 30 dana za formiranje nove Vlade FBiH, što znači da se prema zakonu nova vlast u entitetu FBiH treba formirati do 2. aprila. Ipak, s obzirom na ranije stavove Refika Lende teško je očekivati da će on dati svoju saglasnost.

Tu ponovo dolazimo do opcije da visoki predstavnik Christian Schmidt interveniše.

Prema usvojenoj odluci Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine utvrđuje rezultate i ovjerava da su posredni izbori za predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine provedeni u skladu sa odredbama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, te da su za predsjednika i potpredsjednike Federacije Bosne i Hercegovine izabrani:

a) Lidija Bradara-predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine

b) Refik Lendo-potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine

c) Igor Stojanović-potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine

Protiv Odluke o utvrđivanju rezultata posrednih izbora za predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, u skladu s članom 6.9 stav (1) i stav (2) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, može se podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda Bosne i Hercegovine u roku od dva (2) dana od dana prijema ove odluke, koju Centralna izborna komisija BiH dostavlja putem faks aparata i ista će biti objavljena na internet stranici Centralne izborne komisije BiH.

Žalba se podnosi preko Centralne izborne komisije BiH i dostavlja se putem faks aparata na broj 033/251-329, elektronskom poštom na e-mail adresu kontakt@izbori.ba ili neposredno u sjedište Centralne izborne komisije BiH, Ulica Danijela Ozme broj 7, Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79