Od danas u RS-u ko ne nosi masku na ulici platit će kaznu 100 KM

15.10.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Od danas je u Sarajevu ponovo obavezno nosenje maski i na otvorenom, usljed povecanja broja zarazenih virusom Covid-19. Gradjani su uglavnom disciplinovani i vecina ih nosi maske. Photo: Armin Drugut/PIXSELL

Novčanom kaznom od 100 KM do 300 KM kazniće se fizičko lice koje ne poštuje vanredne mjere, kojima je naloženo korištenje lične zaštitne opreme – navodi se u Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

Nošenje maske i na otvorenom obavezno je na cijeloj teritoriji Republike Srpske, a od danas ujutru, onaj koga policajac ili komunalni policajac zatekne na ulici bez maske rizikuje da plati kaznu od 100 maraka.

Saopšteno je to na pres konferenciji održanoj nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije, na kojem je donesena ova odluka.

Kako je pojasnio minsitar zdravlja RS Alen Šeranić, od ove obaveze izuzeta su jedino mala djeca, pojedine kategorije ljudi sa invaliditetom, kao i sportisti na treninzima i sportskim takmičenjima.

– Djeca do sedam godina nisu obavezna da nose maske, osobe sa posebnim potrebama koja nisu u mogućnosti sama da skinu masku i osobe koja obavljaju fizičku, sportsku i rekreativnu djelatnost u rekreativnim objektim, dok traje ta aktivnost – pojasnio je Šeranić.

Prevedeno na narodski jezik, a to je u odgovoru na novinarsko pitanje potvrdio i sam ministar na pres konferenciji, ako rekreativno vozite bicikl na ulici, mimo bilo kakavog takmičenja, a niste stavili masku, možete dobiti kaznu. Ako bez maske učestvujete na biciklističkoj trci na za to određenoj stazi, kazna vas neće stići.

– Ova obaveza stupa na snagu, koliko je meni poznato, od sutra ujutru. Kazna za nenošenje maske na otvorenom ili u zatvorenom prostoru je 100 KM – rekao je Dragutin Škrebić, direktor Inspektorata RS.

On je dodao da gađane zatečene bez maski neće kažnjavati inspektori, nego policajaci i komunalni policajci, jer je Inspektorat nadležan isključivo za kontrolu pravnih lica odnosno privrednih subjekata.

Škrebić je međutim podvukao da će od sutra svi inspektori u RS-u biti u službi kontrole i sprečavanja širenja epidemije korone, kako bi se spasilo zdravlje ljudi, ali i privreda koja bi, kako kaže, teško preživjela još jedan lokdaun.

Odluke kriznog štaba, koje bi trebalo da se provode od sutra ujutru još nisu objavljene na zvaničnom veb sajtu Vlade RS.

Kako je pojašnjeno u Inspektoratu RS, kazne su propisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, odnosno dopunama tog zakona, izglasanim u maju, nakon ukidanja vanrednog stanja u RS. Tim zakonskim rješenjem je propisano, između ostalog, i “korištenje lične zaštitne opreme”, što je dio “vanrednih mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti”.

– Novčanom kaznom od 100 KM do 300 KM kazniće se fizičko lice koje ne poštuje vanredne mjere, kojima je naloženo korištenje lične zaštitne opreme – navodi se u pomenutom Zakonu, piše SrpskaInfo.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79