Od epidemije gripe koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu život je izgubilo 18 osoba

Od epidemije gripe koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu život je izgubilo 18 osoba, dok na hiljade građana ima simptome slične ovoj bolesti.

Da je ovogodišnja sezonska gripa dostigla svoj vrhunac, pokazuju i najnoviji podaci Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, odakle su jučer potvrdili da su još četiri pacijenta preminula od posljedica teške akutne respiratorne infekcije.

Tako se od 21. januara broj preminulih od gripe u RS popeo na 16, dok su u Federaciji zabilježena dva smrtna slučaja povezana s gripom.

Teške infekcije

– Univerzitetski klinički centar RS i bolnica Zvornik prijavili su po jednog, a dobojska bolnica dva pacijenta koja su preminula od gripe. Radi se o osobama srednje i starije životne dobi s brojnim komorbiditetima – potvrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Iz Instituta navode da je broj oboljelih od bolesti sličnih gripi dosegao 10.980. Od 92 testirana uzorka, 81 je bio pozitivan na virus gripe. Kod svih je utvrđen virus influence A H1N1.

– U četvrtoj sedmici nadzora od bolesti sličnih gripi oboljelo je 2.050 osoba, dok je prijavljeno 4.818 akutnih respiratornih infekcija. U ovoj sedmici prijavljen je 101 slučaj teške akutne respiratorne infekcije koji je zahtijevao hospitalizaciju – navode iz Instituta.

Zavodu za javno zdravstvo FBiH virus je potvrđen kod 61 osobe.

– Broj oboljelih od gripe u Federaciji BiH u porastu je u odnosu na prošlu sedmicu. Prema izvještaju referalnog laboratorija, od 160 testiranih uzoraka, 61 je pozitivan na virus gripe tip A. Zavodu je prijavljen jedan smrtni slučaj od posljedica teške akutne respiratorne infekcije, ali je taj pacijent bio negativan na virus gripe – navode iz Zavoda.

Ljekari Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo imaju pune ruke posla proteklih dana uslijed povećanog broja prehlada i viroza koje je izazvalo neuobičajno toplo vrijeme i proljetne temperature. ( Samir Yordamoviç – Anadolu Ajansı )

No, iz zeničke bolnice potvrdili su prvi slučaj smrti koji se veže s gripom, a riječ je o trogodišnjoj djevojčici, čija smrt nije prijavljena Zavodu.

 Brzo se širi

Upozoravaju i da su oboljeli sa simptomima sličnim gripi registrirani u svim dobnim skupinama.

– Svake godine, u Federaciji BiH bude registrirano 30.000 do 40.000 osoba sa simptomima sličnim gripi. Od gripe mogu oboljeti svi, jer se virus brzo širi. Ipak, najosjetljiviji su stariji, djeca i osobe s hroničnim oboljenjima – ističu iz Zavoda.

Stvaran broj oboljelih višestruko je veći od evidentiranih slučajeva i on drastično raste svake sedmice.

 U Hrvatskoj 35 žrtava, u Srbiji dvije 

U Hrvatskoj bilježe rekordan broj umrlih te je u ovoj zemlji gripa pokosila 35 osoba. Od početka sezone u Srbiji je od posljedica izazvanih gripom umrlo dvoje ljudi, ali struka tvrdi da epidemije gripe nema uprkos velikom broju oboljeli.

Avaz

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments