Foto: Arhiva
Od izgradnje mikro-hidroelektrana do zapošljavanja osuđivanog doktora: Kotor Varoš i različiti oblici kriminala

Od izgradnje mikro-hidroelektrana do zapošljavanja osuđivanog doktora: Kotor Varoš i različiti oblici kriminala


Kotor Varoš, koji se nalazi 45 kilometara od Banjaluke, poznat je po izuzetno niskoj stopi nezaposlenosti u Republici Srpskoj. Međutim, iako se na prvi pogled čini kao mirna opština, nije uspjela izbjeći skandale povezane s kriminalnim aktivnostima tokom posljednjih godina, pise misih.ba

U KOTOR VAROŠU, tri godine unazad, zadrugare je iznenadila vijest o nezakonitom rušenju žitnog magacina Zemljoradničke zadruge “Zadrugar” u Vrbanjcima. Incident, o kojem je izvještavala eTrafika, dogodio se na jednoj od najatraktivnijih parcela u gradu, a o rušenju nisu bili obaviješteni ni vlasnici ni Poreska uprava RS. Rušenje je izvedeno pod izlikom javnog interesa i estetike grada, pri čemu su prekršeni brojni zakoni.

Zajednički vlasnici saznali su za rušenje tokom njegovog izvođenja. Uvjeravani su da sve stoji iza namjere načelnika opštine Zdenka Sakana da “uredi” vlasništvo nad ekskluzivnom lokacijom za svog vjenčanog kuma Miroslava Malijevića, vlasnika “Fagusa” i jednog od suvlasnika “Zadrugara”.

Zadrugari navode da su u ovoj i drugim sličnim situacijama, gdje su rušeni privatni objekti pod izgovorom “javnog interesa” i “estetike grada”, u pitanju bili vrijedni objekti na najboljim gradskim lokacijama. U vlasničku strukturu tih objekata Malijević je ušao tokom privatizacije. Zbog lošeg stanja objekata, i uz dogovor s načelnikom opštine koji mu je kum, teret troškova uklanjanja objekata pao je na suvlasnike. To ih je prisililo da se odreknu svojih udjela u vlasništvu.

Advokat Din Tešić, koji je zastupao dio zadrugara u trenutku rušenja, izjavio je da je administracija zaobišla zakonske procedure, a dokumentaciju o rušenju dostavljala bivšem direktoru “Zadrugara” koji je u tom trenutku već bio zaposlen na protokolu Skupštine opštine Kotor Varoš.

„Dok sam zastupao ‘Zadrugar’, očito je bilo da dolazi do samovoljne uzurpacije posjeda nekretnine mojih klijenata. Više puta smo upozoravali na narušavanje posjeda i vlasništva te na zabranu uklanjanja temelja. Upozorili smo i na maliciozne namjere rušenja objekta radi dobivanja vrijednog zemljišta i skupog građevinskog materijala, koji je, vjerujemo, prodan. O šteti smo obavijestili i policiju, koja je Okružnom tužilaštvu u Banjaluci podnijela izvještaj o krivičnom djelu. Jasno je bilo da Opština pokušava uzurpirati privatno vlasništvo i profitirati“, rekao je Tešić za eTrafiku.

On je tog dana poslao obavijest i načelniku opštine i Poreskoj upravi Republike Srpske, koja je na objekt stavila zabilježbu zbog postojanja zakonske hipoteke, zbog čega je bilo zabranjeno raspolaganje sa “Zadrugarom” i drugim objektima.

Ovo nije prvi put da je opštinska administracija Zdenka Sakana radila na korist kumovske veze. U oktobru 2020. godine, grupa građana opštine Kotor Varoš podnijela je krivične prijave protiv načelnika, njegovog savjetnika Gorana Đurića, bivšeg direktora Šumskog gazdinstva “Vrbanja” Igora Andrića i vlasnika “Fagus” Miroslava Malijevića. Krivična prijava ih tereti da su oštetili budžet Republike Srpske za 6,5 miliona KM.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija