Od ljeta 2021. jeftinije: Moguće ukidanje roaminga na Balkanu

Generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu izjavila je da je potpisivanje Sporazuma o snižavanju cijena roaminga na zapadnom Balkanu u travnju 2019. predstavljalo povijesno postignuće i jedan od glavnih rezultata Digitalne agende za zapadni Balkan, koja je predanost i povjerenje u regionalni dijalog stavila na ispit, dok je ujedno donijela konkretne koristi građanima.

Na sastanku Radne grupe zapadnog Balkana za politiku roaminga koji je održan jučer, Bregu je rekla da je uvjerena da će regija opet imati rezultate i da će, kada se pandemija okonča, građani uživati sve pogodnosti regije bez roaminga.

“Režim ‘roaminga kao kod kuće’ na zapadnom Balkanu od 1. srpnja 2021. znači korak bliže snižavanju cijena roaminga sa Europskom unijom”, dodala je Bregu.

Na sastanku je navedeno da su troškovi roaminga između zapadnog Balkana i Europske unije ogromni i nisu zasnovani na tržišnim uvjetima. Zbog izuzetno velikih troškova roaminga, građani regije istu uslugu plaćaju četiri puta više nego građani Europske unije.

“Naš naredni korak je snižavanje cijena roaminga između zapadnog Balkana i Europske unije, za šta će biti potrebna puna predanost svih uključenih aktera, a posebno telekom operatera, kao i jednako važna tehnička podrška Europske komisije, Generalne direkcije za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije i Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju, te najviših dužnosnika iz regije”, naglasila je Bregu.

Šef odjela u Generalnoj direkciji za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije David Ringrose rekao je da je regionalna suradnja pravi put za ostvarivanje rezultata za građane zapadnog Balkana, a puna provedba Sporazuma o snižavanju cijena roaminga u regiji prvi korak ka snižavanju cijena između Europske unije i zapadnog Balkana, prenosi Zenicablog.

Šefica sektora u Generalnoj direkciji za susjedstvo i pregovore o proširenju Alessandra Sgobbi dodala je da je potrebno održati pozitivan zamah i nadovezati se na uspjehe Vijeća za regionalnu suradnju, jer je snižavanje cijena roaminga između zapadnog Balkana i EU nešto što regiju može približiti jedinstvenom tržištu Europske unije.

Na sastanku koji je organizirao RCC okupili su se predstavnici Europske unije, ministarstava zaduženih za informacijske i komunikacijske tehnologije i regulatornih tijela iz regije koji su razgovarali o trenutnom statusu provedbe regionalnog Sporazuma o snižavanju cijena roaminga, kao i o budućim koracima ka snižavanja cijena roaminga između EU i zapadnog Balkana.

U prvim mjesecima provedbe regionalnog Sporazuma o snižavanju cijena roaminga došlo je do povećanja prijenosa podataka u roamingu u cijeloj regiji, kao i značajnog smanjenja troškova roaminga, i to između 83 i 96 posto, što je pomoglo u pripremama za ukidanje roaminga na zapadnom Balkanu do kojeg bi trebalo doći 1. srpnja 2021. zapadni Balkan bez roaminga i snižavanje cijena roaminga sa Europskom unijom dio je programa zajedničkog regionalnog tržišta, na šta su se lideri zapadnog Balkana obavezali na summitu u Sofiji u studenom 2020.

Vijeće za regionalnu suradnju će na transparentan i sveobuhvatan način pomoći u cijelom procesu pripreme koraka ka snižavanju cijena roaminga između Europske unije i zapadnog Balkana, uključujući i olakšavanje održavanja regionalnih konsultacija sa svim relevantnim akterima, priopćeno je iz RCC-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79