Od nas bježe i strani radnici, niko neće raditi za plaću od 620 maraka

Od nas bježe i strani radnici, niko neće raditi za plaću od 620 maraka


Vlada FBiH se vadi da će novi zakoni donijeti promjene, ali njih niko još nije vidio – ističe predsjednik Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH

Situacija u tekstilnoj industriji u Federaciji je za sada stabilna, a firme poput Kule Gradačac, Napretka Tešanj, Ziko Zavidovići imaju posla, kaže za Faktor predsjednik Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH Zlatibor Kojčić osvrčući se na situaciju u Republici Srpskoj gdje nestašica materijala i konstantan rast troškova ne prestaju zadavati glavobolju tekstilnoj i obućarskoj industriji.

– Mi imamo problem kvalitetne radne snage. Kada pogledate strukturu radnika u tekstilnoj industriji, vidite da tu imate i inžinjera. Nema ko ne radi na onim poslovima za koje nikad ne bi ni pomislio da će raditi – kaže Kojčić.

Dodaje da, pak, “škripi” u obućarskoj industriji. Navodi primjer Olipa Bosna koji ima problem s nabavkom materijala ali da, međutim, ni jedan radnik nije dobio otkaz.

– Šalju ih na odmor jer znaju da takve radnike kasnije neće moći nigdje naći – govori Kojčić.

Razlog zbog kojeg radnici napuštaju tekstilnu industriju je, kaže, niska plaća. Ona, prema njegovim riječima, iznosi 620 maraka bez toplog obroka.
– Vlada FBiH se vadi da će novi zakoni donijeti promjene, ali njih niko još nije vidio. I strani radnici bježe od nas ko đavo od krsta. Neće da radi za ovu plaću, ne mogu platiti smještaj za sebe ili porodicu.

Kod kolege u Tešnju se za posao prijavilo 11 Pakistanaca. Radili su sedam dana nakon čega su se javili iz Francuske. Bosna im je bila samo prolazna destinacija – zaključio je predsjednik Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija