Regija BiH Od Ovčara do Mostara: Odobren ugovor za kredit od 300 miliona eura...

Od Ovčara do Mostara: Odobren ugovor za kredit od 300 miliona eura za gradnju na Koridoru Vc

Vijeće ministara BiH, na prijedlog  Ministarstva finansija i trezora, usvojilo je Inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke (Koridor Vc, dionica Ovčari – Mostar sjever) u iznosu od 300 miliona eura.

Projekt podrazumijeva finansiranje izgradnje dionice autoputa od Ovčara do Mostara sjever na Koridoru Vc, a izgradnja autoputa će biti podijeljena na dionice Ovčari – Mostar sjever i Mostar sjever – Mostar jug.

Dionica od Ovčara do Mostara sjever sastoji se od tri dijela i uključuje Ovčari – ulaz u tunel Prenj, tunel Prenj i tunel Prenj – Mostar sjever u ukupnoj dužini oko 35 kilometara. Planirano je da bude finansirana ovim kreditnim sredstvima, ali i zajmom EBRD-a.

Kredit će biti preusmjeren na Federaciju Bosne i Hercegovine odnosno JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine, s rokom otplate od 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda.

Ministarstvo finansija i trezora će nakon završenih pregovora dostaviti Vijeću ministara BiH nacrt ugovora o finansiranju s osnovama za njegovo zaključivanje, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM