Od ovog mjeseca u FBiH veći računi za struju: Evo i zašto

Iznos na računima za struju, kako za firme-potrošače tako i za domaćinstva, od ovog mjeseca će biti nešto veći.

Razlog tome je odluka Vlade Federacije BiH donesena prije nepunih 20 dana da poveća iznos naknade za obnovljive izvore energije.

“Danas je donesena Odluka o utvrđivanju jediničnog iznosa naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije za četvrti kvartal 2020. godine, u visini od 0,004727 KM/kWh, bez obračunatog PDV-a”, bila je tek jedna rečenica o ovome saopćena iz Vlade nakon sjednice 24. septembra.

Iznos naknade time je duplo veći za ovaj, četvrti kvartal, u odnosu na iznos koji je važio za drugi i treći kvartal ove godine. Tada je, od aprila do septembra naknada iznosila 0,002555 KM po kilovat satu, bez obračunatog poreza na dodanu vrijednost (PDV) od 17 posto.

Dakle, nova odluka odrazit će se na oktobarske račune za električnu energiju koje ćemo dobiti nešto uvećane.

Kako je pojasnio Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, za Radiosarajevo.ba, onaj ko je imao račun za utrošenu električnu energiju od 50 KM mjesečno plaćao je naknadu 0,40 KM, a po novom će plaćati oko 0,70 KM.

“Dakle, račun onoga ko je imao račun sa naknadom 50 KM, sada će biti 50,30 KM”, dodao je Džindić.

Pitali smo ga zašto je odlučeno o povećanju naknade. Ovo posebno imajući u vidu i medijske natpise da je ovogodišnja isplata poticaja proizvođačima kasnila zbog nedostatka novca, pa je Vlada odlučila da nove gubitke pokrije novim povećanjem naknade koje će plaćati i građani, što se mjeri u desetinama miliona KM novih prihoda.

“Ovakva odluka je donesena prvenstveno zbog manjka prihoda zbog Aluminijuma Mostar, ali i zbog pada i ostale potrošnje u industriji”, obrazložio je Džindić.

Dodao je da je FBiH “i pored povećanja, opet ispod cijene koja je u entitetu RS”, gdje ova naknada iznosi 0,0075 KM po kilovatu prenosi RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79