Od pljačke milionske pošiljke novca kod Širokog Brijega prošlo osam godina, još nisu utvrđeni krivci

Od spektakularne pljačke milionske pošiljke novca kod Širokog Brijega prošlo je već osam godina, a da nikad nije utvrđeno ko su krivci. Ovu istragu prvobitno je vodilo Kantonalno tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona iz kojeg nam je potvrđeno da je ovaj predmet proslijeđen Tužilaštvu BiH, po njihovoj naredbi, 8. juna 2016. godine na dalje nadležno postupanje.

Upit u proceduri

Pisali smo Tužilaštvu BiH s namjerom da provjerimo u kojoj fazi se došlo s ovim predmetom, ali nam na upit nije odgovoreno do zaključenja ovog teksta. Kada smo ih pozvali, kratko su nam rekli da je “naš upit u proceduri”?!

Tokom istrage se nije uspjelo ući u trag pljačkašima, odnosno četvorici razbojnika koji su 5. oktobra 2010. godine, naoružani puškama i zoljom, na regionalnoj cesti Privalj – Grude R420, u mjestu Dužice, napravili zasjedu zaštitarima i vozilima s novcem. Iz vozila su, podsjećamo, ukradene vreće u kojima je bilo oko tri miliona i 600.000 eura, te 150.000 KM, prenosi Oslobođenje.

Umjesto hvatanja i otkrivanja počinitelja, podignuta je optužnica protiv trojice bankara UniCredit banke Tomislava Matijevića, Fabijana Bakovića i Miljenka Brekala, te zaštitara Mate Karamatića koji se terete za “pomaganje u razbojništvu i nesavjestan rad u službi”.

U to vrijeme Karamatića je zastupala mostarska advokatica Nada Dalipagić, koja nas je podsjetila da je Županijski sud u Širokom Brijegu 9. januara 2015. godine donio oslobađajuću presudu za njenog branjenika, ali i za ostalu trojicu.

– Na tu presudu je Županijsko tužilaštvo u Širokom Brijegu uložilo žalbu Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine i oni su 8. jula 2015. godine odbili žalbu i potvrdili oslobađajuću presudu, napomenula je Dalipagić, te dodala da u ovom predmetu nikada nije otkriven počinitelj.

Podsjetimo i na to da su Dalipagić, ali i njene kolege advokati koji su zastupali ostale optužene, još tokom glavnog pretresa upozoravali na apsurd podizanja ovakvih optužnica.

Nedokazane tvrdnje

– Nisu uhvaćeni pravi počinitelji krivičnog djela koji bi odgovorili kako su napravili to djelo i gdje je taj ogromni novac koji su uzeli, nego su jednostavno optužene druge osobe, tvrdili su tada advokati.

Podsjetimo, Tužilaštvo je u to vrijeme tvrdilo da je pomenuta četvorka s umišljajem počinila brojne propuste u vezi sa sigurnošću prevoza novca, ali svoje tvrdnje nisu uspjeli i dokazati pred Sudom. Optužnica ih je teretila da su kao “supočinitelji uklanjanjem prepreka za počinjenje krivičnih djela s umišljajem pomogli drugom u izvršenju kaznenog djela razbojstva”, ali je Sud utvrdio da za navedeno nije bilo dovoljno dokaza.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79