Od ponedjeljka gužve na granicama: Uposleni u UIO stupaju u štrajk

Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje pokrenut će 4. aprila štrajk upozorenja, saopćeno je danas iz ove institucije.

Štrajk će se provoditi svaki dan od 12 do 14 sati na radnim mjestima organizacionih jedinica UINO: graničnim prijelazima, carinskim ispostavama, sjedištima regionalnih centara: Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla, kao i u Središnjem uredu – Glavnoj kancelariji u Banjoj Luci.

“Ističemo, ovo je prvi štrajk u BiH pokrenut od strane reprezentativnog Sindikata u institucijama BiH!

Podsjećamo da samo usvajanje osnovice za obračun plaće, bez usvojenog proračuna-budžeta: ne znači nam ništa!”, naveli su iz Sindikata.

Kažu da su u martu prošle godine uputili zahtjeve prema poslodavcu (Vijeće ministara BiH i Uprava za indirektno oporezivanje), a zatim i najavu štrajka, akt broj: 45/9-04/21 od 06. 05. 2021. godine, u kojem su navedena i obrazložena sporna pitanja, na koja, kako ističu, nije odgovoreno, te je, u smislu članka 13. stavak 3. Zakona o štrajku zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine („Sl.Glasnik BiH“, br: 41/16) Štrajkački odbor Sindikata odlučio pokrenuti štrajk.

Kako je navedeno u obavještenju kojeg je uputio Sindikat UIO, štrajk će se provoditi u svim organizacionim jedinicama, odnosno na graničnim prelazima, carinskim ispostavama, sjedištima regionalnih centara:Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla, kao i u Središnjem uredu – Glavnoj kancelariji u Banjoj Luci.

Prema riječima predsjednice Štrajkačkog odbora Ane Mrnjavac, granica BiH neće biti u potpunosti zatvorena.

– Dozvolićemo prolazak putnika. Međutim, što se tiče teretnog saobraćaja, inspektori i službenici UIO će provoditi detaljnije provjere nego inače. Zbog toga će vjerovatno doći do sporijeg odvijanja saobraćaja i većih gužvi na graničnim prelazima. Dakle, za sada nećemo poduzimati agresivnije mjere, poput blokade granice, istakla je Mrnjavac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79