Od posljedica COVID-a preminula djevojčica (16) iz Srbije

Šesnaestogodišnja djevojčica iz Užica u Srbiji, koja se četiri mjeseca borila s COVID-om i bila na respiratoru u Institutu za majku i dijete “Dr Vukan Čupić”, nažalost je preminula.

Učenica treće godine srednje škole iz Užica je krajem septembra u veoma teškom stanju prebačena iz užičke bolnice u ovaj Institut, gdje je početkom oktobra i intubirana na respiratoru. Pluća su joj bukvalno bila “pojedena”.

Prethodno je, kako je tada za Kurir izjavila dr Dara Savić Bozović, načelnica pedijatrije u užičkoj bolnici, početkom septembra dobila infektivnu mononukleozu koja joj je potpuno oborila imunitet i na koju je došao COVID.

Nadljudskim naporima ljekara u Institutu djevojčicu su čak polovinom novembra uspjeli i da probude iz vještačke kome iako je i dalje bila ne mehaničkoj ventilaciji.

Prof. dr Predrag Minić s Instituta tada je izjavio da je svjesna, pa da je čak i pitala kada će da ide kući, pa čak i zbijala šale. Iako je učinilo u jednom momentu da je van životne opasnosti, prof. Minić je i tada bio rezervisan, pa je rekao da je zadovoljan, ali da još nije sve gotovo.

Nažalost, tako je i bilo. Iako je djevojčica pokazivala znake poboljšanja, ljekari nikako nisu uspijevali da je odvoje od mehaničke ventilacije i stalno je imala čak poboljšanje, čas pogoršanje.

Nažalost, bitku za život je izgubila prije nekoliko dana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79