Od presuđenih zločinaca do veličanja ratnih zločina: Izborni plakati u BiH izložba kontroverznih figura

Od presuđenih zločinaca do veličanja ratnih zločina: Izborni plakati u BiH izložba kontroverznih figura


U Bosni i Hercegovini izborni ciklusi redovno svjedoče šarolikom spektru kandidata, gdje pravilo izgleda da svako može postati kandidat, bez obzira na prošlost ili tekuće pravne probleme.

Ova pojava nije samo refleksija široke demokratske prakse, već i očitih nedostataka u zakonskim regulativama koje trebaju osigurati da osobe na javnim funkcijama budu ne samo zakonite, već i moralno primjerene.

Prisutnost osoba s presudama za različite zločine ili kriminalna djela, onih protiv kojih se vode pravni postupci, te onih koji veličaju ratne zločince, samo je vrh ledenog brijega.

Izborni zakoni u BiH trenutno ne postavljaju stroge kriterije kada je riječ o prošlosti i moralnoj čistoći kandidata, što otvara vrata za kandidate koji možda nisu najbolji predstavnici građanskih vrijednosti.

Ovo šarenilo na izbornim plakatima nije samo estetski nego i duboko etički problem, jer postavlja pitanje: Kakvu poruku šaljemo mladima?Kakve lidere promovišemo i kakvu budućnost gradimo?

Ovi izbori su prilika da se glasači zapitaju ne samo koga, već i kakve vrijednosti biraju da predstavljaju njih u političkom spektru.

Nažalost, dok zakoni ne postanu rigorozniji u definisanju kvalifikacija za kandidate, izborni plakati u BiH će nastaviti da budu poprište kontroverznih figura koje mogu baciti dugotrajnu sjenku na politički integritet zemlje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija