Od prodaje mlijeka školuje četvero djece

Hajrudin Alić (43) iz gornjovakufskog naselja Batuša uspješno se bavi stočarstvom u kojem je, kako kaže, prepoznao velike mogućnosti.

– Ovim poslom se bavim već dvadeset godina, a danas je moja porodica vlasnik farme krava. Posla je puno, ali kada neki posao radite s ljubavlju, nije teško – kazao je.

Dodaje da je, zahvaljujući učešću u projektu samozapošljavanja za koji se prijavio prije deset godina, registrirao obrt i proširio proizvodnju.

– Imamo 20 muznih krava i proizvodnju oko 6.000 litara mlijeka koje, na osnovu potpisanog ugovora, predajemo mljekari “Meggle” iz Bihaća. Zadovoljan sam dosadašnjom saradnjom – naglasio je.

Ističe kako je u posao uveo cijelu porodicu i da ima svu potrebnu mehanizaciju za rad na farmi, te da se i ubuduće namjerava baviti poljoprivredom i stočarstvom.

– Ne mislim odustati od ovoga. Napravio sam novu štalu po evropskim standardima, kapaciteta trideset krava, i aplicirao za kantonalna sredstva namjenske podrške poljoprivredi za projekt proširenja stajskog objekta na kapacitet od pedeset grla – priča ovaj Gornjovakufljanin.

Smatra da sve farme na teritoriji ove općine imaju perspektivu, te da bi njihovim vlasnicima, ipak, od velike koristi bila veća podrška lokalne zajednice, kao i poticaji u primarnoj proizvodnji s viših nivoa vlasti.

– Uvjeti nisu baš najbolji za nas poljoprivrednike. Ulaganja su velika, a rezultati ne budu uvijek dobri. Ali, ne želim ostaviti svoju zemlju i ići u nepoznato. Želim ostati i raditi posao koji volim – zaključio je.

Na kraju kaže da od prihoda koje ostvari od stočarstva i poljoprivrede uspijeva školovati četvero djece, od kojih je najstarija kćerka studentica i osigurati sve što treba za svoju porodicu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79