Od sada lakše do papira: Cijene zdravstvenog osiguranja za bh. radnike u EU bit će smanjene

Najvećom beneficijom sastanaka dogovoreno je buduće zajedničko djelovanje i vođenje aktivnosti na smanjenju visine dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje detaširanih radnika

Ravnateljica Zavoda za zdravstveno osiguranje Federacije BiH doc. dr. sc. Vlatka Martinović u uredu Gospodarske komore Federacije BiH održala je radni sastanak s predsjednikom Komore doc. dr. sc. Markom Šantićem, piše Večernji list BiH.

Razmatrana je problematika vezana za izdavanje bh. obrazaca za detaširane radnike koji izvode radove u SR Njemačkoj i u drugim državama, kojim se omogućava korištenje zdravstvene zaštite radnicima u državi rada, kao i za pitanja redovitog izmirenja obveza poduzetnika prema FZZO-u po toj osnovi.

Problem termina

Naime, FZZO vodi postupak za ostvarivanje zdravstvene zaštite detaširanih radnika u inozemstvu i na godišnjoj razini isto se odnosi na 125 poduzetnika, 3000 radnika, odnosno 20.000 detašmana. U otvorenom dijalogu sudionici su iznijeli svoja iskustva u provođenju navedenih aktivnosti, uz konstataciju o visokom stupnju međusobnog uvažavanja.

Također, izrazili su veliku zabrinutost oko otežanog rezerviranja termina za detaširane radnike u Veleposlanstvu SR Njemačke u Sarajevu, što umnogome dodatno otežava poduzetnicima pravodobno okončanje procedura i pristup detaširanim radnicima na njemačko tržište.

– Zavod će poduprijeti napore Komore u vezi s konačnim rješenjem problema oko rezervacije termina u Veleposlanstvu Njemačke u BiH – navodi se u informaciji nakon sastanka. Sudionici su suglasni da aktivnosti svatko iz svoje nadležnosti i dalje pravodobno provodi kako bi omogućili neometanu dostupnost usluga korisnicima.

Na sastanku je bilo riječi i o redovitom izmirenju obveza poduzetnika prema Zavodu, kao i o racionalnom korištenju sredstava koje koriste osigurani radnici, a koje poduzetnici uplaćuju.

Smanjenje cijena

– Komora će utjecati na poduzetnike za redovitije izmirenje obveza prema Zavodu – poručio je predsjednik Šantić.

Najvećom beneficijom sastanaka dogovoreno je buduće zajedničko djelovanje i vođenje aktivnosti na smanjenju visine dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje detaširanih radnika.

Adekvatnim smanjenjem doprinosa za detaširane radnike našim poduzetnicima bi se omogućila bolja konkurentnost na inotržištu i samim tim olakšalo poslovanje. Obje strane su se složile kako bi dosadašnju dobru suradnju trebalo pretočiti u ugovor o poslovnoj suradnji. Zanimljivo, o pitanju detašmana i izdavanja viza bh. radnicima oglasili su se i iz Vanjskotrgovinske komore BiH, odakle su zatražili od veleposlanstava ubrzanje procedura kako bi bh. radnici u realnim rokovima mogli doći do potrebnih dokumenata i otići na privremeni rad u neku od zemalja Europske unije koje im nude zaposlenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79