Od sarajevske policije prave MUP RS

Novi Zakon o policijskim službenicima KS, koji je Skupština Kantona usvojila sredinom juna, nije kako treba ni ugledao svjetlo dana, a već je u pripremi novi, koji MUP KS, s Admirom Katicom na čelu, u strogoj tajnosti priprema i radi daleko o očiju javnosti, ali i struke, saznaje „Avaz“.

Nove plaće

Katica je već, kako saznajemo, aktom policijskog komesara Nusreta Selimovića formirao komisiju za izradu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima KS, koja je već održala i prvu sjednicu u srijedu.

Razlog za izmjene Zakona koji su sami predložili, kako je navedeno u dokumentaciji koja je u posjedu „Avaza“, jesu nedorečenosti i neusklađenosti!?

Prema novim izmjenama, predviđa se novi način sistematizacije radnih mjesta. U pripremi su i novi koeficijenti na plaće, koji su vezani isključivo uz čin, što je već izazvalo određenu „pobunu“ među službenicima koji su saznali za ove izmjene.

Ali, skandalozno je što Selimović i Katica žele preslikati Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima RS na Kanton Sarajevo. Na taj način, sarajevska policija praktično će biti kopija MUP-a RS i Uprave policije ovog entiteta, koja od stranih agencija skoro da nema pohvalu za rad.

Ova suluda ideja već je u proceduri, a saznajemo da je komesar Selimović na sjednice ove komisije donio Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima RS i poručio da ovakav zakon želi i u Sarajevu.

Otpor patriota

Čak je predložio i sistematizaciju policijskih uprava iz RS, s taksativno navedenim procedurama, od načelnika policije do daktilografa.

Ovakav zahtjev Selimovića, uz aminovanje Katice, ali i članova komisije poput stranačkog podobnika Naroda i pravde Elvedina Okerića, mogao bi naići na veliki otpor patriota u policijskoj službi.

Mnogi koji su već saznali za ove mutne igre, za koji sada zna ne više od deset ljudi, smatraju da je ovakvo činovanje, ali i preslikavanje Zakona iz RS na KS besmisleno, jer će se na ovaj način povrijediti prava ljudi ranije stečena u policiji.

Prema Selimovićevim zamislima, višegodišnji inspektori i istražitelji bit će degradirani i plaće će im biti drastično smanjene.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79