Od šuge oboljela 33 migranta, jedan volonter zaražen

Od šuge oboljela 33 migranta, jedan volonter zaražen


Zbog boravka u lošim uvjetima, migrantima koji mjesecima borave na platou Željezničke stanice u Tuzli prijeti epidemija skabijesa.

Prema riječima volontera koji kontinuirano brinu o ovim ljudima, evidentirana su 33 slučaja skabijesa, tačnije šuge.

– Iz dana u dan je sve veći broj migranata sa šugom. Ovdje nema nikakvih uvjeta za obavljanje fizioloških potreba, umivanje ili kupanje. Čak je i jedan volonter zaražen šugom – kazali su volonteri sa Željezničke stanice u Tuzli.

Volonteri su od Doma zdravlja Tuzla dobili određena medicinska sredstva koja se koriste u slučaju šuge. Međutim, na platou Željezničke stanice nema ljekara koji bi pregledali zaražene i eventualno odredili lijekove, piše Avaz.

– Imamo slučajeva promrzlina, oboljelih od gripe, išijase… Građani moraju voditi računa u slučaju rukovanja s njima. Ukoliko se ništa ne poduzme, imat ćemo epidemiju šuge u urbanom dijeli grada – kazao je jedan od volontera.

Na platou Željezničke stanice u Tuzli boravi između 150 i 200 migranata. Neki su mjesecima tu, neki dolaze iz pravca Zvornika i Bratunca, a neki se vraćaju iz Krajine. Dane i noći provode na otvorenom, a, uprkos brojnim apelima, nikada nije pronađeno rješenje za njihov privremeni alternativni centar.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija