Od sutra niže cijene goriva širom Federacije BiH, od 0,05 do 0,15 KM po litru

Federalno ministarstvo trgovine primilo je danas do 12 sati više od 200 obavijesti o promjeni cijena naftnih derivata i sve obavijesti se odnose na sniženje cijena za 0,05-0,15 KM po litru, potvrđeno je za Klix.ba.


“Ove obavijesti i dalje pristižu u ministarstvo i moguće ih je elektronski dostavljati u web aplikaciju Federalnog ministarstva trgovine do 23:59 sati, s tim da iste stupaju na snagu odmah od ponoći”, naveli su iz ministarstva.

U skladu sa Zaključkom Vlade Federacije BiH iz 2018. godine, Federalno ministarstvo trgovine redovno održava sastanke s udruženjima distributera naftnih derivata i predstavnicima Naftnog komiteta BiH te s navedenim predstavnicima ministarstvo ima kontinuiranu komunikaciju koja je dodatno intenzivirana ove sedmice.

“U navedenoj komunikaciji se analizira situacija na tržištu derivata u cilju osiguranja ekonomski opravdane marže sadržane u maloprodajnoj cijeni. Činjenica je da je zbog pandemije koronavirusa u Federaciji BiH proglašeno stanje nesreće, a pandemija je uzrokovala globalni pad ekonomskih aktivnosti i pad cijene sirove nafte na svim svjetskim berzama i u konačnici i pad rafinerijskih cijena u regionu”, kazali su iz resornog ministarstva.

Kako smo već naveli, danas do podne je pristiglo više od 200 obavijesti o promjeni cijena, tokom dana se očekuje još veći broj istih zahtjeva.

“Ovim će se konkretizovati viši stepen odgovornosti distributera u pogledu formiranja cijena čija bi visina realno trebala biti ispod 2 KM po litru derivata. Napominjemo da je na velikom broju benzinskih pumpi u Federaciji BiH maloprodajna cijena znatno niža od cijena tih derivata u zemljama u regionu (1,71-1,91 KM po litru)”, dodali su.

Ukoliko želite saznati tačne cijene na svim benzinskim pumpama u FBiH, to možete učiniti putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine “FMT FBIH OIL INFO” koja je dostupna na platformi Google Play Storea.

Mobilna aplikacija svim građanima pruža pravovremenu informaciju o cijenama goriva na svim benzinskim pumpama u FBiH, poredanim od najniže do najviše cijene.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79