Od sutra nova pravila za vozače, oni kojima posao ovisi od vozačke dozvole već strahuju

Na području Banje Luke sa radom će početi devet stacionarnih radara

Stara pravila ali nova i pooštrena kontrola kreće za vozače na teritoriji Republike Srpske. Od sutra počinje s radom stacionarni radarski sistem u Banjaluci, a zatim će i u ostalim gradovima. Novina je ukupno 100 stacionarnih radara i deset presretača. Dok veliki broj građana pozdravlja oštrije kontrole, oni kojima posao zavisi od vozačke dozvole, strahuju, javlja N1.

Đorđe Božić, radi kao dostavljač hrane. Na cestama provede šest dana u sedmici, a brzina dostave na adresu kupca je ključna. Na suprotno opisu posla su saobraćajna pravila i radari koji bilježe prekršaje.

“Mnogo loših vozača ima u ovom gradu koji ne znaju šta rade, ne znam ko im je dao vozačku i još sad radari, ovi stacionarni kad krenu sa radom ne znam šta će biti“, izjavio je Đorđe Božić, dostavljač brze hrane. Na naše pitanje koliko njemu i njegovim kolegama koji žive od ovoga posla to prijeti da ostanu bez vozačke, odgovorio je: “Svakog dana u više navrata”.

Na području Banje Luke sa radom će početi devet stacionarnih radara. Stacionarni radarski sistem može da automatski detektuje brzinu, za sva vozila u vidnom polju, do 320 km/h u svim saobraćajnim trakama koje su u vidnom polju radara, u dolasku i odlasku, detektuje nepoštovanja zabrane prolaza (crveno svjetlo) na raskrsnicama koje su regulisane semaforom, te da prepoznaje registarske oznake za sva vozila u dolasku i odlasku.

“Treba napomenuti da su fotografije vrlo jasne, tako da se jasno može uočiti ukoliko bi neko dao netačne podatke da je vozilo neko drugo lice i u tom slučaju će se ići na krivično djelo davanja lažnih podataka“, istakla je Mirna Šoja, portparolka MUP-a RS.

Novitet na banjalučkim ulicama je i kamera koja detektuje vezanje pojasa i korištenje mobilnog telefona. Svakodnevno zabilježi na stotine ovih prekršaja.

U Banjoj Luci je jedna ovakva kamera i za 31. avgust do 14 sati je zabilježila 224 prekršaja kada je u pitanju vezanje pojasa, te 37 vozača koji su u toku vožnje koristili mobilni telefon.

“Podsjećamo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, u okviru projekta ‘Unapređenje bezbjednosti saobraćaja upotrebom radarskih uređaja i primjenom savremenih tehnologija za evidentiranje prekršaja, prenos i obradu podataka o prekršajima’, izvršilo nabavku 100 stacionarnih radara i 10 presretača”, navodi se u saopštenju entietskog MUP-a,

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79