Od sutra poskupljuje kafa do čak 15 posto

 

Na policama marketa u Bosni i Hercegovini od sutra će cijene kafe biti više za 10-15 posto. Potvrdili su nam ovo proizvođači i trgovci ovog napitka te upozorili da je to samo početak poskupljenja.

Naime, kako je za Klix kazao Josip Baban, vlasnik firme Marcaffe, cijene i u našoj zemlji će morati rasti zbog drastičnog poskupljenja sirove kafe na svjetskom tržištu. Poskupljenje sirove kafe prouzrokovao je mraz koji je pogodio polja kafe u Brazilu 19. jula, a imali smo i sušni period koji je također tome doprinio.

“U maloprodajnim marketima nove cijene će biti od sutra, s obzirom na to da smo im poskupljenje morali najaviti ranije, tako da ćemo od sutra pa u narednih 15 dana imati drastično više cijene kafe na policama marketa u BiH. Ovo sada je samo prvi val poskupljenja, jer ovo poskupljenje od 10 do 15 posto ne može nadomjestiti rast cijena na svjetskom tržištu, tako da će biti i drugi val do kraja godine, za još deset posto. To je u konačnici poskupljenje od oko 25 posto”, kazao nam je Baban.

Prema informacijama koje imamo, neće sve kafe od sutra poskupjeti, a jedna od njih je i Franck kafa. Potvrdio nam je ovo direktor firme Edin Škaljić.

“Naši izvori nabavke su stabilni, tako da mi cijene svojih proizvoda još uvijek nećemo mijenjati. Međutim, činjenica je da su problemi na svjetskom tržištu i zbog suše i zbog skupljeg transporta, tako da ćemo u određenom vremenskom periodu sigurno i mi morati povećati cijene”, kazao je Škaljić za Klix.ba.

Razlog za poskupljenje, osim mraza i suše, je i poskupljenje transporta, tako da je izvjesno da će građani Bosne i Hercegovine sljedeće godine piti znatno skuplju kafu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79