Od sutra “radikalizacija štrajka” zdravstvenih radnika u KS

U Federaciji Bosne i Hercegovine održan je polučasovni štrajk upozorenja 4.500 članova Federalnog sindikata doktora medicine i stomatologa jer još nije rješen problem reprezentativnosti. Sindikat zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo od sutra najavljuje radikalizaciju štrajka koji traje od početka septembra.

Vrijeme ze prednacrte je isteklo, vrijeme je za akciju. Federalna vlada ima priliku u četvrtak da usvoji sporni zakon. Ako se to ne dogodi – povlačimo očajnički potez i stupamo u generalni štrajk – potpunu obustavu rada, poručili su članovi Federalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije, nakon što su im na sastanku sa nadležnima u Vladi FBiH, ponuđena, kako su rekli – polovična rješenja, piše N1.

“Ako znamo da je federalna reprezentativnost ključ svih ostalh reprezentativnosti onda znamo da taj ključ još uvijek nije predat doktorima medicine i stomatologije”, poručuje Rifat Rijad Zaid.

I dalje su zatvorena vrata koja omogućavaju ljekarima i stomatolozima kolektivne ugovore, a jedina otključana brava za njih je ona na izlazu iz ove zemlje. Sve je manje stručnjaka među onima koji nas liječe.

“Generalno nedostaje kadrova medicine, specijalista, praktično iz svih oblasti. Samo naporima onih koji su zaposleni, koji rade, praktično dupliranjem smjena, prekovremenim radom, tom nedostatku se pokušava stati u kraj”, tvrdi Hasan Tanović, zamjenik predsjednika Sindikata doktora medicine i stomatologije KS.

Ostali su najstrpljiviji. Oni koji i nakon što im je u junu lažno obećano da će njihov problem reprezentativnosti biti riješen u roku od 30 dana, daju drugu šansu nadležnima.

“Mi se nadamo da će ovaj zakon biti usvojen u roku od mjesec dana i da će doktori ponovo sklopiti kolektivne ugovore u svim onim kantonima u kojima su isti istekli”, kaže Marina Berberović, predsjednica Skupštine saveza strukovnih sindikata.
Nakon što su sindikalci poručili da je novi rok za upućenje zakona na Federalni parlament do četvrtka…

“Bio je vrlo jasan komentar, bila je šutnja”, otkriva Zaid.
Ako je ćutanje odobravanje, razloga za generalni štrajk i obustavu rada, ovaj Sindikat neće imati. S druge strane, Sindikat zdravstvenih radnika KS (koji nema podršku Sindikata koji je danas štrajkovao) od sutra najavljajuje radikalizaciju štrajka u kom su od početka septembra. Radikalizacija podrazumijeva da hronični bolesnici neće dobiti terapiju, biće obustavljena vakcinacija, neće biti priprema pacijenata za operacije…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79