Od sutra u tramvajima i trolejbusima Covid redari, pojačat će se dezinfekcija

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) Adnan Šteta kazao je kako će zbog pogoršanja epidemiološke situacije u kantonu svi javni gradski prijevoznici pojačati dezinfekciju i čišćenje vozila, kao i da će vozači i kontrolori poštovati sve mjere koje je izdao Krizni štab Ministarstva zdravstva KS.

Ovim povodom, održao je danas sastanak s direktorima GRAS-a i Centrotransa na kojem je dogovoreno da će od sutra sa radom početi šezdeset Covid redara u tramvajskom i trolejbuskom saobraćaju.

– Posao Covid redara obavljat će određeni broj kontrolora, ali i ljudi iz uprave koji su preraspoređeni za to. Oni će upozoravati na obavezno nošenje maski, držanje distance i voditi računa o broju putnika – pojasnio je Šteta.

Naveo je i da će redari biti i na najfrekventnijim tramvajskim stajalištima.

Na sastanku je rečeno da trenutno u Kantonu Sarajevo 170 vozila javnog gradskog prijevoza obavlja svoje redovne funkcije, ali da je planirano da se taj broj poveća na 200 u narednom periodu. Na taj način bi se umanjile gužve i dodatno rasteretio prostor za putnike.

Ministar je još jednom apelirao na građane, da se, kao i do sada pridržavaju propisanih mjera, ali i zamolio sugrađane koji ne idu ujutro na posao i kojima prijevoz u frekventnim terminima nije neophodan, da javni prijevoz koriste u terminima kada nije veliko opterećenje, navodi se u saopćenju Službe za protokol i press KS.

Zamolio je za strpljenje i istakao kako će Ministarstvo saobraćaja učiniti sve kako bi olakšalo prijevoz putnika u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79