Od večeras se pomjeraju kazaljke na satu, počinje ljetno računanje vremena

U nedjelju, 28. marta, počinje ljetno računanje vremena. U 2 sata ujutro kazaljke se pomjeraju na 3 sata.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike podsjeća da je Zakonom o računanju vremena propisano da ljetno računanje vremena završava posljednje nedjelje u oktobru, tako što se kazaljke na satovima pomjeraju za 60 minuta unazad.

Još prošle godine razgovaralo se o ukidanju pomicanja sata, ali je trenutno na snazi odluka da do ove godine sve članice EU moraju odlučiti žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. Iako je mijenjanje vremena u načelu korisno za uštedu energije tokom ljeta.

Pomicanje sata je svakoj državi oduvijek bilo na izbor – ne postoji nikakav zakon koji govori da se to mora učiniti. Trenutno većina evropskih zemalja i skoro cijela Sjeverna Amerika pomiču sat dva puta godišnje, dok se ostatak svijeta odrekao pomicanja sata ili ga čak nikad nisu ni pomicali.

Prelaskom na ljetno računanje vremena u nedjelju, 28. marta, nastupit će i promjene u primjeni viših i nižih dnevnih tarifnih stavova za kupce električne energije koje snabdijeva JP ”Elektroprivreda BiH”.

Elektroprivreda BiH ima nove termine jeftine struje

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79