Odbačen zahtjev za vraćanje ”bijelog hljeba”

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbacio je danas apelaciju devet zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH koji su tražili poništavanje izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojima je ukinut takozvani “bijeli kruh”.
Neovlašten podnositelj Registrar Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Zvonko Mijan izjavio je da je Ustavni sud apelaciju odbacio jer je podnesena od neovlaštenog podnositelja, piše Srna. “Apelaciju je prvobitno potpisalo 11 članova Zastupničkog doma, od kojih su dva povukla svoj potpis, što znači da ih je ostalo devet, a to je manje od potrebne jedne četvrtine od 42 zastupnika u Zatsupničkom domu parlamenta BiH”, rekao je Mijan. U listopadu prošle godine 11 bivših zastupnika u Zastupničkom domu podnijelo je apelaciju Ustavnom sudu, kojom su tražili ocjenu ustavnosti izmjena navedenog zakona.
Ko je tražio bijeli kruh Apelaciju su potpisali Momčilo Novaković, Salko Sokolović, Sadik Ahmetović, Zaim Backović, Predrag Kožul, Nikola Lovrinović, Borislav Bojić, Đorđo Krčmar, Nenad Lalić, Miroslav Milovanović i Jovan Vukovljak. Sokolović i Ahmetović su, nakon što su im zaprijetili sankcijama iz njihove stranke Nezavisni blok, povukli svoje potpise s apelacije. Pet od 11 prvobitnih potpisnika apelacije – Novaković, Backović, Sokolović, Ahmetović i Bojić podržali su navedene izmjene Zakona kada su one usvojene u Zastupničkom domu.
Ove izmjene kojima se ukida “bijeli kruh”, odnosno naknada koju dobivaju dužnosnici nakon prestanka mandata, sve do pronalaska novog zaposlenja, a najduže godinu dana, usvojene su u Zastupničkom domu u veljači 2015. godine, a u Domu naroda u ožujku 2016. godine, čime je ova privilegija na nivou BiH i službeno ukinuta. Privilegija Podsjetimo, pod ”bijelim kruhom” se podrazumijevala mogućnost da članovi Predsjedništva BiH, državni premijer, ministri, njihovi zamjenici, savjetnici, parlamentarci i rukovoditelji nekih državnih institucija mogu primati plaću i godinu nakon okončanja mandata. Nažalost, ovu privilegiju još uvijek koriste dužnosnici na entitetskom nivou, te u nekim županijama.
Bljesak
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79