Odbijamo bilo kakve špekulacije da RS zaustavlja put BiH u EU

 

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, istaknuo je danas da odbija bilo kakve špekulacije da Republika Srpska zaustavlja put Bosne i Hercegovine u Evropsku Uniju.

Košarac je ranije sugerirao da Njemačka treba da povuče Christiana Schmidta iz BiH, smatrajući da je on nelegitiman, što je potvrdio danas na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća ministara.

“Očekivao sam da će predsjedavajuća Vijeća ministara, na moj zahtjev, dati odgovor o sadržaju sastanka s predsjedavajućom Evropske komisije, s obzirom na činjenicu da niko od druga dva člana kolegija nije bio prisutan na tom sastanku.

To je loš format. Bilo je potrebe da se i prije tog sastanka zajednički zauzme stav. Nažalost, nismo imali danas na dnevnom redu niti informaciju o sastankus predsjedavajućom Vijeća komisije, niti smo upoznati sa izvještajem, što smatram da nije dobro”, istaknuo je.

Naglasio je da cijeni što se radi ka članstvu u EU, ali da prije toga treba obezbijediti političku saglasnost, odnosno da svi zajedno rade na vraćanju suvereniteta BiH.

“Na način da se zatvori OHR i da Njemačka ili neko drugi povuče Christiana Schmidta i da promijenimo ustavnu strukturu kako ne bi stranci odlučivali o sudbini građana BiH. Danas imamo takvu situaciju da upravo građani BiH dobijaju političke odluke na temelju stavova nekih međunarodnih zajednica, što je loše. Trebamo afirmisati dejtonski kapacitet, da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da tu tražimo rješenje”, smatra Košarac.

Također, naveo je da RS podržava evropski put.

“Činjenica je da je Republika Srpska svaki put imala aktivnu ulogu. Ako se sjetimo sastanka u Mostaru, prijedlog SNSD-a i koalicinoih partnera iz RS je bio da u paketu donesemo odluku o 14 ključnih prioriteta, bez odlaganja. Drugi su tražili da to ide zakon po zakon. Tada se nije postigao dogovor.

Mi smo potpuno spremni i potpuno je jasno svima da svi evropski zakoni koji se donose su imali podršku RS-a i predsjednika RS-a. Odbijamo bilo kakve špekulacije da RS zaustavlja put BiH u EU. Stranci zaustavljaju evropski put. Oni narušavaju Dejton”, konstatirao je Košarac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79