Odbijen skandalozan zahtjev iz Gruda: Uvoz vakcine bez provjere kvaliteta, a troškovi na račun države

Zavod za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona krajem januara pozvao je građane da se naruče za rusku i britansku vakcinu. Iako u Evropi nije počelo komercijalno testiranje ova vijest je znatno dobila na značaju, naročito jer u to vrijeme BiH nije dobila niti jednu dozu vakcine protiv koronavirusa.

U izjavi za Klix.ba, direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHK Andrea Jurić 26. januara je kazala da veledrogerija u tom kantonu planira kupiti rusku vakcinu te da je napravljena prva narudžba.

No tu je priča i naglo “zakočila“. Građani se prijavljuju, ali vakcina nema na pomolu. U pismima koja su u našem posjedu objavljujemo korespodenciju koja se odvijala u petak 12. februara između Zavoda za javno zdravstvo ZHK i Ministarstva zdravstva FBiH.

Kako saznaje Klix.ba na adresu Federalnog ministarstva zdravstva 12. februara stigao je zahtjev iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo sa sjedištem u Grudama s informacijom da su “zagovaranja nabavke vakcine protiv Covid-19 urodili plodom” uz zahtjev entitetskom ministarstvu da daju saglasnost za uvoz vakcine – bez provjere kvaliteta. Važno je napomenuti da se svaka pošiljka vakcina koja stigne u BiH mora provjeravati i dobiti odobrenje Agencije za lijekove kada je određena kompanija prvi put u ulozi uvoznika vakcina protiv koronavirus. Dakle, iako je Agencija nedavno dala odobrenje za Sputnik V koji je naručilo Ministarstvo zdravstva RS-a, odobrenje je potrebno i za vakcine koje želi uvesti ZHK, bez obzira što je riječ o istom proizvođaču, jer je uvoznik u ovom slučaju drugačiji. Kontrola se vrši tako što Agencije za lijekove uzme nekoliko doza vakcine i dokumentaciju kada ona stigne u BiH, izvrši provjeru i da odobrenje.

“Na zadovoljstvo naše i svih ljudi koji su se pribilježili za vakcinisanje (u ovom trenutku cca. 5.000) dobili smo pismenu garanciju za isporuku 20.000 doza vakcine Sputnik V od ‘PPF Group Worldwide Switzerland’ čiji je direktor dr. Nemanja Stoilović“, navodi se u pismu, a zatim kaže da bi Ministarstvo zdravstva FBiH trebalo ispuniti uslove na način koji zahtjeva proizvođač.

U nastavku pisma, Zavod za javno zdravstvo ZHK dostavlja “naputak” šta bi resorno ministarstvo na federalnom nivou trebalo tačno napisati u pismu namjere.

“Mi (Federalno ministarstvo zdravstva) želimo da nabavimo, za ZHK 20.000 vakcina Sputnik V, po režimu urgentnog-interventnog uvoza. Ovom prilikom, obavještavamo da će vakcina Sputnik V na naše tržište biti prihvaćena bez dodatnih ispitivanja, te da će sve troškove u vezi s nabavkom snositi država u saradnji sa distributerom Hercegovinalijek d.o.o. koji je ovlašten za uvoz i posjeduje sve potrebne dozvole koje su zakonski neophodne te posjeduju i adekvatni skladišni prostor po svim standardima koji su potrebni za čuvanje planirane vakcine Sputnik V.”

Dalje se navodi da je pismo namjere s memorandumom Federalnog ministarstva zdravstva potrebno što hitnije poslati, po mogućnosti istog dana (12. februara) na navedene adrese firme ‘PPG Group Worldwide Switzerland’.

Tek nakon toga bi navedena firma u saradnji s ruskim institutom, proizvođačem, RDIF-om (Ruski investicijski fond) i Ruskom Federacijom trebala dostaviti neophodne i precizne informacije u vezi s nabavkom vakcine.

No, na ove, slobodno rečeno začuđujuće i protivne zakonu zahtjeve, Federalno ministarstvo zdravstva je odgovorilo – negativno.

S obzirom da ZHK traži da entitet garantuje da će država pokriti troškove uvoza vakcina, a koje bi se građanima naplaćivale s obzirom da su komercijalne, bilo bi skandalozno da bilo koje, pa i Ministarstvo zdravstva FBiH, pristane na uvoz vakcine čiji se kvalitet neće provjeriti te da se obaveže da neko treći (u ovom slučaju država BiH) snosi troškove uvoza za vakcine čija je namjena – komercijalne prirode.

“Ovo ministarstvo ne može izdati ni pismo namjere u tekstu koji tražite”, navodi se u odgovoru koji potpisuje federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Podsjeća da je interventni uvoz lijekova regulisan Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima kao i Pravilnikom u uvozu lijekova koje nemaju dozvolu za stavljanje u promet u BiH.

“Navedena procedura je poznata svim veleprometnicima/uvoznicima u BiH koji se obraćaju ovom ministarstvu za odobravanje interventnog uvoza lijekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u BiH, pa i sadržaj dokumentovanog zahtjeva koji se podnosi ovom ministarstvu od ovlaštenog veleprometnika/uvoznika”, piše u odgovoru iz Federalnog ministarstva zdravstva.

U nastavku se navodi kako je nedopustivo da se u pismu namjere traži od entitetskog ministarstva zdravstva da prihvati vakcine bez dodatnih ispitivanja s obzirom da je zakonska obaveza osigurati kvalitet i sigurnost vakcina koje ulaze u Bosnu i Hercegovinu.

“Također, u pismu tražite da navedeno da će troškove nabavke snositi država, za šta ovo ministarstvo uopće nema zakonskih ingerencija”, saopćeno je na zahtjev iz Zavoda za javno zdravstvo ZHK.

Federalno ministarstvo zdravstva upozorava da skladno zakonskog legislativi dokumentiran zahtjev za interventni uvoz lijekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet, podnosi samo ovlašteni veleprometnik/uvoznik za potrebe zdravstvenih ustanova.

“Upozoravamo i da niti jedan rizični lijek, u koje spada i vakcina, ne može biti u prometu i primjeni bez prethodno pribavljenog nalaza Kontrolnog laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH”, zaključeno je.

Pitanja koja se postavljaju – na osnovu kojeg zakona, pravilnika i osnova zapadnohercegovački zavod bazira svoj zahtjev višem nivou, te zbog čega traži uvoz vakcine bez kontrole državne Agencije za lijekove čime se direktno ugrožava zdravlje stanovništva!? Također je upitnik nad zahtjevom da troškove za uvoz vakcine koje imaju komercijalnu namjenu snosi država.

Da je poznavanje procedura i zakona, kao i sam proces nabavke vakcina protiv koronavirusa u BiH, i dalje misaona imenica i naučna fantastika pokazuje sve gore navedeno.

Istovremeno mnogi su saglasni u stavu da se BiH previše oslonila i preveliko očekivanje položila mehanizmu COVAX-a, koji je očito zakazao. Pri tome misle da vlast nije učinila ništa osim što je čekala na COVAX s obzirom da su se direktne nabavke “sjetili” tek nedavno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79