Odbijen zahtjev iz ZHK: Vakcine “Sputnjik V” mogu u RS, ali ne i u FBiH

Dok u regionu vakcinacija protiv koronavirusa uveliko traje, a prve doze su primili i zdravstveni radnici u bh. entitetu RS, građani Federacije, prema svemu sudeći, cjepiva neće moći primiti ni na komercijalnoj osnovi.

Osigurati kvalitet

Iako su u Zapadnohercegovačkom kantonu pokrenuli proceduru direktnog uvoza određenog broja vakcina, jer se ne zna kada će vakcine na koje BiH čeka putem COVAX-a stići, iz Federalnog ministarstva zdravstva odbili su izdati pismo namjere, kojim bi se distributeru dala garancija za uvoz ruskih vakcina “Sputnjik V”, a na osnovu zahtjeva Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) ZHK.

Garancije proizvođača da može isporučiti 20.000 doza dobivene su nakon niza prepiski koje su trajale duže vrijeme u periodu opće utrke za vakcinama, ali su višesedmični napori, prema svemu sudeći, sada propali.

Faksimili dopisa koji je iz ZZJZ ZHK upućen Ministarstvu zravstva FBiH

Faksimili dopisa koji je iz ZZJZ ZHK upućen Ministarstvu zravstva FBiH

U obrazloženju ovakvog stava iz Ministarstva zdravstva FBiH navode kako je je nedopustivo da se uvoz prihvati bez dodatnih ispitivanja, jer su po zakonu obavezni osigurati kvalitet i sigurnost vakcina koje ulaze u BiH.

– Takođe, u pismu tražite da navedemo da će troškove nabavke snositi država, za šta ovo Ministarstvo nema zakonskih ingerencija. Upozoravamo da niti jedan rizični lijek, u koje spada i cjepivo, ne može biti u prometu i primijeni bez bez prethodno pribavljenog nalaza Kontrolnog laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH – navedeno je u odgovoru koji poptisuje ministar Vjekoslav Mandić.

Data mogućnost

U ZZJZ ZHK zbunjeni su ovakvim odgovorom, jer upotrebu vakcine “Sputnjik V” Agencija za lijekove i medicinska sredstva već je odobrila, a prve doze samo dan ranije primili su uposlenici UKC-a RS. Direktorica ZZJZ ZHK Andrea Jurić pita se je li onda RS druga država.

Faksimili dopisa koji je iz ZZJZ ZHK upućen Ministarstvu zravstva FBiH

Faksimili dopisa koji je iz ZZJZ ZHK upućen Ministarstvu zravstva FBiH

– Nije traženo da država plati vakcine, već je ostavljena mogućnost da to urade veledrogerija ili država, jer su više puta u priopćenjima za medije navodili da novca ima, ali da ne mogu doći do vakcina. Međutim, jasno je da se Federalno ministarstvo zdravstva nema namjeru baviti pitanjem nabavke vakcina u FBiH – ističe Jurić za Avaz.

Jurić navodi da je i Ministarstvo civilnih poslova BiH informirano o garancijama proizvođača za isporuku 20.000 doza vakcina.

Ruska vakcina u RS-u je duplo skuplja nego što joj je cijena na tržištu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79