Odbijen zahtjev Jadranka Prlića da ranije bude pušten na slobodu

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev nekadašneg političkog lidera “Hrvatske Republike Herceg-Bosne” (HRHB) Jadranka Prlića, osuđenog na 25 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima 1993. i 1994., za prijevremeno puštanje na slobodu, jer još uvijek nije odslužio dvije trećine kazne.

Predsjednik MMKS-a, sudija Karmel Ađijus (Carmel Agius), je obavijestio vlasti Ujedinjenog Kraljevstva, gdje Prlić služi kaznu od 25 godina zatvora, da će on steći pravo na razmatranje prijevremenog puštanja tek nakon što odsluži dvije trećine kazne u aprilu 2024. godine.

U svojoj odluci sudija Ađiju navodi da podnesak za prijevremeno puštanje na slobodu ne otkriva nikakve uvjerljive ili izuzetne okolnosti koje bi opravdale odobravanje prijevremenog puštanja.

Također je dodao da se savjetovao sa sudijama Teodorom Meronom (Theodor Meron), Žan-Klodom Antonetijem (Jean-Claude Antonetti) i Liuom Dakunom (Daqun), koji su uz njega bili i sudije Vijeća za izricanje presude u predmetu, ta da i oni dijele stav da Prlić još uvijek nema pravo na razmatranje za prijevremeno puštanje u ovoj fazi i da nisu pružene uvjerljive ili izuzetne okolnosti koje bi opravdale odstupanje od dvotrećinskog praga podobnosti.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je prošle godine pisala da je Britanija obavijestila Mehanizam o uslovima za prijevremeno puštanje Prlića, odnosno da je prema britanskim zakonima ispunjavao uslov za prijevremeno puštanje na slobodu nakon odsluženja polovine svoje zatvorske kazne.

Haški tribunal je u novembru 2017. osudio Prlića skupa s petoricom drugih visokih zvaničnika HRHB-a i izrekao mu zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina.

Nekadašnjem ministru odbrane HRHB-a Bruni Stojiću, načelniku Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodanu Praljku i zamjeniku komandanta HVO-a Milivoju Petkoviću izrečene su pravosnažne zatvorske kazne u trajanju 20 godina.

  Blagovčanin: "Cijenim da je ovo sviranje k...., vratimo se vakcinama..."

Zatvorska kazna u trajanju 16 godina izrečena je bivšem komandantu Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću, a predsjedniku komisije HRHB-a za razmjenu zarobljenika Berislavu Pušiću izrečena je 10-godišnja kazna zatvora.

Tokom izricanja presude, Praljak je popio otrov i preminuo istog dana.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79