Odbijen zahtjev Milomira Stakića za prijevremeno puštanje na slobodu

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu Milomira Stakića, osuđenog pred Haškim sudom zbog progona, istrebljenja i ubistava Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru, jer još nije odslužio dvije trećine kazne prema Statutu Mehanizma.

U odluci MMKS-a se navodi da se Stakiću kazna može uvjetno umanjiti za četiri mjeseca za period od 31. januara 2017. godine do 31. januara 2019. godine, te još šest mjeseci za isti period, budući da je to Stakićevo pravo po francuskom zakonu gdje se nalazi na izdržavanju kazne.

Ranije dvaput umanjena kazna

– Međutim, ovo umanjenje kazne neće utjecati na proračun Mehanizma za dvije trećine odslužene kazne kada Stakić može tražiti prijevremeno puštanje iz zatvora ili kraj njegove kazne. Dalje, Stakić ne ispunjava uslove za razmatranje prijevremenog puštanja u ovoj fazi, jer još nije odslužio dvije trećine kazne i nije pokazao uvjerljive ili izuzetne okolnosti koje bi ipak mogle opravdati odobravanje prijevremenog puštanja na slobodu – izjavio je u svojoj odluci predsjednik Mehanizma sudija Carmel Agius.

U odluci MMKS-a stoji kako će Stakić dvije trećine kazne odslužiti u novembru 2027. godine. Zahtjev za umanjenje njegove kazne uputila je Francuska koja je navela kako je 7. maja 2019. godine proteklo pola Stakićeve kazne, nakon koje može podnijeti zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu po zakonu te države.

Stakiću je ranije dvaput umanjena kazna, i to za 15 i 30 mjeseci, što je u skladu sa zakonima u Francuskoj.

Istrebljenje i ubistva

Prema Statutu MMKS-a, nakon izdržane dvije trećine kazne osuđenik ima pravo na pomilovanje ili ublažavanje kazne. Država u kojoj osuđenik izdržava kaznu, o tome obavještava Mehanizam, a predsjednik odlučuje o zahtjevu na temelju interesa pravde i pravnih načela.

Stakić, koji je bio predsjednik Skupštine općine Prijedor i lokalnog kriznog štaba, 2006. godine je pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog progona, istrebljenja i ubistava Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79