Odbrana se žali na političku hajku: Optužnica protiv Mehmedagića tek za mjesec dana?

Po zanimanju sam magistar, smjer poslovno pravo, kazao je Osman Mehmedagić, uhapšeni direktor OSA-e, na jutrošnjem ročištu u Sudu BiH, na kojem su Tužilaštvo BiH i odbrana iznijeli argumente za i protiv određivanja jednomjesečnog pritvora.

Tužilac Oleg Čavka u svom izlaganju problematizirao je način na koji je prvi čovjek državne obavještajne agencije stekao diplomu, odnosno diplome. Ukazao je na to da se 2005. “prebacio” sa sarajevskog fakulteta, s višim stepenom stručne spreme, na banjalučki Univerzitet za poslovne studije, a da je pri tome sarajevski indeks proglasio nestalim.

Kazao je i da je Pravnom fakultetu u Sarajevu Mehmedagić podnosio zahtjev da mu višu priznaju kao visoku stručnu spremu, ali da mu nije udovoljeno, jer mu je nedostajalo 12 ispita. Rekao je da je potom Mehmedagić upisao i fakultet u Kiseljaku, na Kobiljači, te da je svojevremeno koristio diplomu s Američkog fakulteta u Tuzli, iako nema tragova da je ikada bio student te ustanove.

“Zašto bi neko ko ima pravni fakultet ponovo upisivao pravni fakultet, tražio da mu višu školsku spremu priznaju kao visoku…”, upitao je Čavka, koji je doveo u pitanje i validnost banjalučke diplome Osmana Mehmedagića.

Osim za krivotvorenje isprave, Tužilaštvo ga tereti i za pranje novca, pa je u tom kontekstu Čavka spomenuo da Mehmedagić u Sarajevu ima stan od 100-tinjak kvadrata, još jedan stan, kuću, te nekretninu u okolini Sarajeva.

Ukazao je na način kupovine kuće od Šaćira Čedića, koja je kupljena kešom. Problematizirao je i to što je u to vrijeme Čedić bio optuženi u predmetu “Zadruga”. Pomenuo je i sumnjivu vezu prilikom nabavke Audija Q5. Automobil je za Mehmedagićevu suprugu kupljen od Asima Sarajlića, a koštao je 60.000 KM

Čavka je ukazao na to da u roku od mjesec Tužilaštvo namjerava podići optužnicu i saslušati čitav niz svjedoka. Pomenuo je studente Američkog fakulteta iz perioda 2008. i 2009. godine te direktora i dekana iz tog perioda Miodraga Pavića i Mustafu Festića.

Odbrana Osmana Mehmedagića, koju čine advokati Nermin Mulalić i Senka Nožica, odbacila je navode Tužilaštva i kazala da nema osnova sumnje za djela koja se njihovom branjeniku stavljaju na teret.

Imali su prigovor i na, kako su rekli, nezakonito lišavanje slobode. Ukazali su da nije bilo zakonskog osnova za to te da ga policija nije odmah sprovela u Tužilaštvo. Tvrde da nije bilo osnova za zadržavanje u MUP-u.

Osvrnuli su se i na tužiočevu tvrdnju da je prije hapšenja Mehmedagić bio na tajnoj lokaciji. Advokatica Nožica je potvrdila da nije spavao u kući, ali da je bio dostupan na telefon, na koji se javio policajcu i predao u roku od sat. Navode tužioca Čavke da je bio na tajnoj lokaciji nazvala je insinuacijama. Rekla je da je on slobodan čovjek i da može spavati gdje hoće, te da to može biti samo problem njegove supruge.

Kazali su da kod Mehmedagića nema namjere krivotvorenja diplome s Američkog univerziteta, jer ima diplomu iz Banje Luke, koja je validna. Rekli su da je pominjanje fakulteta u Sarajevu i Kiseljaku irelevantno.

“Na ovaj način je produžena hajka na našeg branjenika iz političkih razloga. Određene političke grupacije kažu: ‘Završite ovo što prije da se može uspostaviti novo rukovodstvo'”, kazala je Senka Nožica.

Podsjetila je da je njen branjenik ranije pravomoćno oslobođen te je kazala da je neko zbog toga trebao podniejti ostavku u Tužilaštvu.

“Ali ne, hajka se nastavlja”, konstatirala je ona.

Predložili su da se prijedlog o pritvoru odbije jer u cijelosti osporavaju osnovanu sumnju. Puštanje njihovog branjenika očekuju tokom dana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79