Odlazak iz BiH: Veći broj radnih dozvola za Sloveniju, a smanjen za Njemačku

Od početka godine bh. državljanima do kraja aprila izdato je 5.265 radnih dozvola za Sloveniju, potvrdio je za agenciju Patria Boris Pupić iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Pupić ističe kako se u odnosu na prošlu godinu povećao broj izdatih radnih dozvola za Sloveniju. Kada je riječ o zapošljavanju u Sloveniji u 2018. godini BiH je ostala bez skoro 14.000 radnika različitih profila. U Sloveniju odlaze najviše varioci, vozači, zidari, bravari te ostali radnici u građevinskom sektoru. BiH i Slovenija imaju međudržavni sporazum o zapošljavanju za sva zanimanja. Pred Ambasadom Slovenije u dane kada se predaju zahtjevi veliki su redovi u kojima je sve više i žena.

Broj izdatih radnih dozvola za Njemačku se smanjio u odnosu na 2018. godinu zbog sporijih procedura u Ambasadi Njemačke. Od početka godine izdata je 271 radna dozvola za medicinske njegovatelje. U 2018. godini preko Agencije je u Njemačku otišlo 1.000 njegovatelja.

Krajem marta 2019. godine Agencija za rad i zapošljavanje BiH obavijestila je kandidate koji apliciraju za poslove njegovatelja u SR Njemačkoj, da je sa njemačke strane došlo do izmjena u pravilima postupanja i uslovima koje kandidati moraju ispunjavati u proceduri zapošljavanja. Tako SR Njemačka od februara ne prihvata diplome o završenoj medicinskoj školi za opći i pedijatrijski smjer, dobivene prekvalifikacijom bilo u državnoj ili privatnoj školi niit je moguće zasnovati radni odnos kao njegovatelj sa diplomama stečenim prekvalifikacijom.

Kandidatima se preporučuje da uz prijavu, osim odgovarajuće diplome dostave i svjedočanstva o svim završenim razredima srednje škole, prevedena na njemački jezik.
Također svi kandidati koji svoje prijave predaju u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH moraju imati certifikat o poznavanja njemačkog jezika usaglašen sa zahtjevima Ambasade SR Njemačke u BiH.

Krajem aprila u BiH na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja bilo je 413.826 osoba, dok je broj zaposlenih krajem marta bio 822.275 osoba, javlja Patria.

Ko je zaposlio inspektora koji ne ispunjava uslove radnog mjesta?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79