Odlična ideja Selima Bešlagića: Usmeni intervjui za posao moraju biti snimani i dostupni kandidatima na uvid

Selim Bešlagić podnio je inicijativu da usmeni intervjui prilikom konkursa za posao u institucijama čiji je osnivač Kanton budu snimani i dostupni učesnicima konkursa.

„Kad konkurišete za posao u javnim institucijama u TK, usmeni intervju često može biti odlučujući za prijem na radno mjesto.

Naprimjer, neko može imati slabije ocjene na fakultetu, biti slabije ocijenjen na osnovu radnog iskustva od nekog drugog kandidata, ali da ima više bodova na osnovu razgovora i da bude primljen.

Kako nema dokaza o kvalitetu tog razgovora i nejasni su kriteriji bodovanja, onda mnogi kandidati sumnjaju da ti usmeni intervjui služe kao sredstvo protekcije za slabije kandidate koje treba primiti na neki posao na osnovu političkih ili rodbinskih veza.

Ako bismo uveli njihovo snimanje i učinili ih dostupnim, to bi nesumnjivo smanjilo mogućnost manipulacije brojem bodova na osnovu ovog konkursnog uslova“, obrazložio je Bešlagić svoju inicijativu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79