Odlučeno: Kompanija “Medimpex” iz Vogošće ipak će nabavljati vakcinu za FBiH, ostalim dobavljačima novi rok

Na vanrednoj sjednici Vlade FBiH, kako saznaje “Avaz” donesena je odluka da prvi kontingent vakcina “Sputnjik V” za potrebe Federacije nabavlja kompanija “Medimpex” iz Vogošće.

Podsjećamo, Sjednica Ad hoc tima za nabavku vakcina počela je u 16 sati, a od devet kompanija koje su se javile samo je jedna uspjela dostaviti kompletnu dokumentaciju, a radi se o kompaniji “Medimpex” iz Vogošće.

Kompanija “Medimpex”

Kompanija “Medimpex” svojom ponudom garantira da će od trenutka potpisvanja ugovora u naredna tri dana nabaviti 100.000 vakcina “Sputnjika V”, a preostali dio sukcesivno u naredne 2-3 sedmice. Plaćanje će također biti sukcesivno, a prva uplata će se izvršiti nakon isporuke prve količine koja će Bosni i Hercegovini biti dostavljena direktno iz Moskve, a na osnovu otvorenog akreditiva. Medimpex se obavezao i da će Federaciji nabaviti ukupno 500.000 vakcina po cijeni od 14,31 eura, u koji su uračunate provizije posrednika (ugovor su potpisali s agentom koga je ovlastio Ruski investicioni fond) i organizacija i troškovi transporta, tzv. „hladnog lanca“.

Ozbiljne ponude uz “Medimpex” imali su “MGM Farm” iz Kaknja, “KrajinaGroup” i “Bosnalijek”, ali zbog kratkih rokova, kako su objasnili, nisu uspjeli pribaviti svu dokumentaciju, zatraživši od Zavoda produženje rokova.

Potvrda premijera Novalića

Sastanak je sve vrijeme koordiniran s kabinetom premijera koji je i sam pratio sastanak.

– Znamo da su rokovi bili kratki, ali svjesni smo i situacije u kojoj se nalaze građani, da se pandemija svakodnevno širi, da nam ljudi umiru i zbog toga je bitno da večeras imamo bar jednu ozbiljnu ponudu i garancije da će u što hitnijem roku građani Federacije dobiti prve količine vakcina, kako bi Vlada mogla dalje i što prije uraditi svoj dio posla. Svakom ozbiljnom ponuđaču ostavit ćemo rok do petka i izabrati još jednu ili dvije firme, što će zavisiti od njihovih ponuda. Sva sredstva koja budu potrebna za kupovinu vakcina, obezbijedit ćemo. Bitno je samo da što prije krenemo s vakcinacijom naših građana – kazao je Novalić.

Na ovaj način premijer Novalić praktično je i prije same sjednice potvrdio da će posao isporuke prvog kontingenta vakcina biti povjeren kompaniji “Medimpex” iz Vogošće, ali za konačnu odluku bila mu je neophodna podrška ministara u Vladi FBiH koju je dobio na večeras održanoj vanrednoj sjednici. Na sjednici Vlade FBiH direktor Zavoda za javno zdravstvo Davro Pehar usmeno je prezentirao informaciju sa današnje sjednice Ad hoc tima.

Dakle u ponedjeljak bi moglo stići prvih 100.000 doza ruske vakcine “Sputnjik V”. Na sjednici je odlučeno da se ide u nabavku 500.000 doza ruske vakcine, za šta će Vlada FBiH u narednom periodu osigurati dodatna sredstva iz budžeta, budući da je najprije bilo predviđeno da se za vakcine potroši 12 miliona KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79