Odlučio da propjeva: Čaba Der otkriva naručioce likvidacija!

Iskaz koji bi egzekutor mogao da da policiji zadao bi najjači udarac najvećim kriminalnim grupama iz Srbije i Crne Gore, za koje je navodno radio posljednje dvije godine.

Čaba Der (38), plaćeni likvidator koji je u petak uveče lišen slobode u hotelu u Pragu, spreman je da sarađuje sa istražiteljima i raskrinka vođe kriminalnih klanova iz Srbije i Crne Gore za koje je radio, prenijeli su crnogorski mediji.

Kako navodi, Der, koji je u pritvoru, već je ponudio saradnju, a njegov iskaz navodno bi mogao da bude najjači udarac za dva zaraćena klana – škaljarski i kavački!

Veze sa Crnogorcima

– Čaba je bio plaćeni likvidator, a sumnja se da je radio i za jedan klan iz Crne Gore. On je svojevremeno lišen slobode i u Sarajevu pod sumnjom da je trebalo da učestvuje u likvidaciji Alana Kožara iz Bara – podsećaju izvori iz istrage.

Srpski pravosudni organi najavili su da će tražiti izručenje Čaba Dera koji ima srpsko i mađarsko državljanstvo. Kako je Kurir pisao, Der se zasad sumnjiči za tri likvidacije počinjene u Beogradu, Budimpešti i Amsterdamu.

– Vrlo je moguće da Der postane svjedok-saradnik i ponudi informacije i dokaze o tome ko ga je plaćao i za koga je likvidirao. Samo na taj način on bi mogao da izbjegne da praktično ostatak života provede iza rešetaka – potvrdio je izvor Kurira.

Hapšenje u Sarajevu

Jurio neprijatelja s potjernice?

Čaba Der, nakon puštanja iz zatvora 2017, prvi put je priveden u septembru te godine u Sarajevu. Kako su preneli bosanski mediji, on je tada lišen slobode s Markom Gojčevićem iz Bara i navodno su priznali da su u ovaj grad došli kako bi likvidirali Alana Kožara. Inače, i za Kožarom je raspisana potjernica zbog sumnje da je učestvovao u likvidaciji Slobodana Šaranovića u Budvi u martu 2017. Sukob porodica Bojović i Šaranović počeo je 2009, kada je nestao sin Danila Radonjića, bliskog Šaranovićeg prijatelja, čija sudbina do danas nije poznata. U potragu se uključio Šaranovićev brat Branislav, ali je i on u oktobru te godine likvidiran, a u likvidacijama koje su se nastavile u krvavom ratu dvije porodice likvidirano je najmanje još 11 ljudi.

Podsjetimo, Alan Kožar, zbog čije je pripreme atentata Der bio privođen u Sarajevu, blizak je navodno ekipi Luke Bojovića, a pred crnogorskim pravosuđem protiv njega se vodi postupak zbog sumnje da je učestvovao u likvidaciji Slobodana Šaranovića.

Novi zadatak

– Der bi mogao da otkrije ko ga je poslao na jednog od najbližih saradnika Luke Bojovića, ali vjerovatno i još mnogo toga što zna. Postoji sumnja da u Pragu nije boravio da bi se skrivao, već da je došao na novi zadatak. Njegovim lišenjem slobode, kako vjeruju istražitelji, spriječena je nova likvidacija – dodaje sagovornik Kurira.

On podsjeća da su Bojović i Kožar bliski “škaljarskom klanu” i da se može očekivati da bi Der, kom su lisice stavljene u gradu u kom je nedavno lišen slobode i vođa “kavačkog klana” Slobodan Kašćelan, mogao da ponudi informacije o “kavčanima”.

– Otkako je izašao iz zatvora 2017. godine, pošto je odslužio kaznu za likvidaciju iz 2004, Der je bio slobodnjak koji je obavljao posao za onog ko mu plati.

Međutim, zbog činjenice da je bio privođen jer je bio angažovan za likvidaciju Kožara jasno je da bi mogao da raskrinka “kavački klan” – dodaje on.

Naš sagovornik objašnjava i da su likvidacije Nebojše Markovića u januaru u Beogradu, Ivana Serdarušića u Amsterdamu i Lasla V. u Budimpešti ona za koja se Čaba Der zasad tereti, ali da to ne znači i da su jedina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79