Odluka još nije konačna: Da li će zakon o zabrani pušenja pasti u Domu naroda?

Simbolično slavlje po društvenim mrežama “boraca” za zabranu pušenja nakon izglasavanja zakona na Predstavničkom domu moglo bi biti uzaludno. Prema svemu sudeći, zakon skoro neće ni doći na Dom naroda, a i kada dođe, male su šanse da palac delegata bude okrenut prema gore.

Za ovo je posebno indikativna posljednja izjava Tomislava Martinovića iz HDZ-a, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH, koji smatra da je Zastupnički dom izabrao pogrešno vrijeme za stavljanje ovog zakona na dnevni red, jer, kako kaže, mnogi se, prije svih ugostitelji, bore s posljedicama pandemije, iscrpljeni finansijskim gubicima i neizvjesnošću, što im donosi mogući novi val epidemije.

“Svjestan sam da ćemo ovo pitanje morati zakonski urediti, ali prema mom mišljenju, sada nije trenutak za to. Nikom nije u interesu zatvaranje ugostiteljskih objekata, zato ću vrlo pažljivo s Kolegijem Doma naroda razmotriti kada staviti na dnevni red Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda. Iako sam nepušač, osobno ne bih u ovom trenutku podržao zakon kakav je usvojio Zastupnički dom”, kazao je za Oslobođenje Martinović.

Sličnog je mišljenja i delegat SDP-a Aner Žuljević, koji za Klix.ba kaže kako građani moraju znati da mi imamo Zakon o zabrani pušenja od 1998. godine, koji upravo zorno dokazuje da je postojeći institucionalni kapacitet nemoćan da provede radikalne restriktivne odredbe na način kako su one propisane u novom zakonu.

“Nismo u stanju 22 godine provesti postojeće odredbe i danas se nekakvim vještačkim podjelama i ostrašćenim kampanjama pokušava isforsirati atmosfera kako je predloženi zakon revolucija i kako su svi koji ga analiziraju s aspekta objektivnosti implementacije neprijatelji zdravlja djece i ne znam čega više ne”, kaže Žuljević.

U zakonu nema ništa novo i pametnije što nismo imali na raspolaganju posljednjih 20 godina, dodaje on, tako da je jasno da nije problem u zakonu, nego u tranziciji mentaliteta građana koja se realizira na sasvim druge načine gledajući iskustva drugih zemalja i njihove dobre prakse.

“Mi nismo u stanju godinama da institucionalno promovišemo preventivne programe vezanih za mnoge bolesti što potvrđuje institucionalnu slabost sistema u afirmaciji građana da brinu o vlastitom zdravlju. Previše je zakona u ovoj zemlji koji se ne poštuju, tako da nam ne treba još jedan takav koji će navikavati građane kako je normalno nepoštivanje zakona. Niko ne spori zdravstvenu korist zabrane pušenja, ali je elementarna stvar sagledati problem i mjere objektivno, stručno, neostrašćeno, realno u kontekstu objektivnih ciljeva koje želimo ostvariti u smislu smanjivanja prevalence”, zaključio je on.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH 26. maja je izglasao zabranu konzumiranja duhana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prijevozu, ali i u privatnim automobilima u kojima se nalaze i djeca sa 63 glasa “za”, protiv je bilo samo troje i dvoje je bilo suzdržanih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79