Odluka o pooštravanju mjera u FBiH naredne sedmice

Vakcina ima dovoljno. No proces imunizacije teče usporeno pa se povećava broj zaraženih. Hoće li nadležni pooštriti mjere – trebalo bi biti poznato u utorak. Danas sjednice Vlada na federalnom i kantonalnom nivou.

Kantoni u Federaciji BiH mogu donositi restriktivnije mjere ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije s obzirom na to da se razlikuje od kantona do kantona.

Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački, Posavski i Kanton 10 trenutno bilježe najveću incidencu, odnosno, najveći broj potvrđenih slučajeva u posljednjih sedam dana. Novost su nivoi prenosa koji diktiraju uvođenje mjera.

U utorak će biti održan sastanak premijera Federacije Fadila Novalića s kantonalnim premijerima i ministrima zdravstva. Cilj je da svi zajedno djeluju. Biće razgovarano o novim mjerama koje će omogućiti vraćanje normalnom životu po uzoru na evropske zemlje.

“Već se duže vremena najavljuje da u pojedinim institucijama, ustanovama ili u pojedinim mjestima će biti potreban antigentski test, biće potrebna vakcinacija ili da ste preležali bolest potvrda”, naveo je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Ove mjere omogućavaju normalniji, bolji rad i funkcionisanje određenih segmenata društva, poručuje Čekez. Zasad u kafićima postoji ograničenje broja ljudi koji mogu biti unutar objekta. Novim mjerama bi bilo omogućeno da rade u svom punom kapacitetu.

“Ovo treba gledati u kontekstu normalizacije cjelokupne situacije. Sada imamo vakcina, imamo mogućnosti. Mi smo dužni da zaštitimo zdravlje stanovništva, dužni da onemogućimo prenos bolesti na druge. Nije ni vrijeme ni mjesto za bilo kakvo takmičenje, ovdje moramo pokazati odgovornost, visoku svjest, moramo pokazati da je BiH kao i sve ostale države vrlo odgovorna i svjesna”, dodaje Čerkez.

Vakcinacija je jedini spas da bismo izbjegli ponovo zatvaranje koje bi uticalo na svaki segment društva. Zato federalni, ali i kantonalni nivo poziva građane da se vakcinišu jer konačno imamo dovoljno vakcina.

“Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici na osnovu preporuka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS donijela zaključak u kojem se pozivaju svi građani KS na što veći odziv na vakcinaciju u što kraćem roku. Kanton Sarajevo trenutno ima dovoljan broj vakcina raznih vrsta, otvoreni su novi vakcinalni punktovi i masovnom imunizacijom postižemo kolektivni imunitet”, kaže Mirna Pecikoza, glasnogovornica Ministarstva zdravstva KS.

Broj zaraženih i hospitalizovanih se svakodnevno povećava. Raste i broj osoba koje su umrle od korona virusa. Definitvno je vrijeme da se probudi svijest građana, kolektivna odgovornost i povjerenje da su mjere koje donose Krizni štabovi za dobrobit cjelokupnog stanovništva. U suprotnom, slijedi nam prošlogodišnji scenario.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79