Odluka od ponoći stupila na snagu: Svi koji se iz Hrvatske vraćaju u Austriju moraju imati negativan PCR test

Od ponoći za povratak u Austriju sa odmora iz Hrvatske je potreban negativan PCR test, s obzirom da je stupilo na snagu upozorenje na putovanje u Hrvatsku.

Zbog sve većeg broja povratnika sa odmora u Hrvatskoj među novozaraženima, Austrija je u petak odlučila da Hrvatsku stavi na listi rizičnih zemalja, to jest izda upozorenje na putovanje, koje je stupilo na snagu od ponoći.

Svi koji se vraćaju iz Hrvatske u Austriju moraju imati negativan PCR test. Ko ga nije uradio u Hrvatskoj mora ga, u roku od 48 sati, uraditi u Austriji o svom trošku.

Ukoliko se ignorira ta obaveza, predviđena je novčana kazna do 1.450 eura, a ako se ispostavi da je lice oboljelo i nekoga zarazilo, bit će i krivično gonjeno.

Upozorenja za putovanje Ministarstvo vanjskih poslova Austrije izdalo je za ukupno 32 zemlju, a među njima je sada i Hrvatska.

S obzirom da su austrijske vlasti još u petak pozvale sve svoje građane, koji se nalaze u Hrvatskoj, da se vrate u zemlju, ministar zdravlja Rudolf Anšober je, kako povratnici prije stupanja na snagu nove mjere ne bi širili virus, omogućio besplatno testiranje za sve koji su boravili u Hrvatskoj, a vratili se u Austriju između 7. i 16. augusta.

Austrijske vlasti najavile su i pooštravanje kontrola na granicama ka Slovačkoj, Sloveniji, Italiji i Mađarskoj.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79