Odluka: Sud BiH proglasio nezakonitim većinu dokaza protiv Nermina Aleševića

Sud Bosne i Hercegovine proglasio je nezakonitim većinu dokaza Državnog tužilaštva u postupku protiv Marka Pandže i Nermina Aleševića koji su optuženi za primanje odnosno davanje dara.

Državni sud je zaključio da je prvobitni iskaz Aleševića kao svjedoka nezakonit jer je Tužilaštvo tom prilikom povrijedilo njegova prava i propisane odredbe, piše Detektor.ba.

Nezakonitim je proglašen i videosnimak optuženih i bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije i još jednog lica u ugostiteljskom objektu u Banja Luci sačinjen u novembru 2018. godine.

Na osnovu toga, kako je objasnio sudija Goran Radević, većina ostalih dokaza Tužilaštva je nezakonita u skladu sa pravilom “ploda zatrovane voćke”.

Sudija Radević je dio dokaza ocijenio nerelevantnim te odbio pozivanje svih predloženih svjedoka.

Pandža je kao inspektor Državne agencija za istrage i zaštitu (SIPA) optužen za primanje dara, a Alešević za davanje dara.

Prema optužnici, Pandža je 2018. godine zahtijevao novac da bi kao posrednik uticao na Tegeltiju da vrši pritisak na tadašnju glavnu kantonalnu tužiteljica u Sarajevu Dalidu Burzić kako bi utjecala na postupajućeg tužioca da uzme predmet za koji je bio zainteresovan Alešević.

Za 2. juni su zakazane završne riječi u ovom predmetu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79