Odmah povući odluku o imenovanju Sadika Ahmetovića

Grupe nevladinih organizacija i udruženja građana uputile su otvoreno pismo u kojem izražavanju negodovanje zbog imenovanja Sadika Ahmetovića za novog direktora Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.

Mišljenja su da je imenovanjem Ahmetovića za novog direktora ove ustanove, unutar koje djeluje i Prihvatilište za djecu koja su žrtve nasilja i eksploatacije, bosanskohercegovačka javnost, uključujući i nevladin sektor, uznemirena, “s obzirom na to da je Ahmetović prije desetak godina, u vrijeme kada je obnašao funkciju ministra sigurnosti BiH, bio upleten u aferu seksualne zloupotrebe maloljetnice u Srebrenici”.

– Smatramo da na mjestu direktora ove i sličnih ustanova, koje brinu o najranjivijoj kategoriji djece, moraju biti osobe koje svojim znanjem i iskustvom u radu s djecom i, nadasve, moralnim karakteristikama, bez ijedne mrlje na profesionalnom ili privatnom planu zaslužuju ovu veoma društveno odgovornu funkciju – navodi se u otvorenom pismu.

Nevladine organizacije stoga zahtijevaju od Vlade Tuzlanskog kantona da odmah povuče odluku o imenovanju novog direktora JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli, te da na ovu poziciju imenuje, kako navode, kompetentnu, a ne politički podobnu osobu, koja u široj javnosti, a posebno kod djece, uživa ugled i uliva povjerenje, “a što trenutno nije slučaj”.

Ovo pismo su potpisali predstavnici Save the Children za sjeverozapadni Balkan, Hope and Homes for Children u Bosni i Hercegovini, Udruženje Mreža za izgradnju mira, Mreže Snažniji glas za djecu, zatim udruženja građana Naša djeca iz Sarajeva, Zemlja djece u BiH, In fondacija Banja Luka, Zdravo da ste Banja Luka, Naša djeca Zenica, Nova generacija Banja Luka, ToPeeR Doboj, Budućnost Modriča, Srce na dlanu Banja Luka, Žena Plana Doboj, COI Step by Step Sarajevo, Udruženje roditelja i prijatelja osoba sa posebnim potrebama Sunce Mostar, Organizacija za djecu i mlade Osmijeh za osmijeh Tuzla, Omladinski pokret Revolt Tuzla te Fondacija Lara Bijeljina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79