Odmarajmo u BiH / Buško jezero – naše “more” na 700 metara nadmorske visine

S obzirom na to da će ovo ljeto biti obilježeno koronavirusom i zatvorenim granicama, predstavljamo vam najbolja mjesta u Bosni i Hercegovini za provesti ljetni odmor, piše Patrija.

Bosna i Hercegovina je na svjetskim turističkim mapama prepoznatljiva po svojim prirodnim ljepotama na svakom njenom kutku, pa je stoga prije koronavirusa i bilježila znatan rast turističkih posjeta.

Ove godine najveći broj posjetitelja u rajskim predjelima BiH trebali bi činiti Bosanci i Hercegovici, koji do mora ne mogu, a traže mjesto za prigodan odmor.

Buško jezero (nekada Buško blato), akumulacijsko jezero koje se nastavlja na Livanjsko polje.

Nalazi se na 716 metara nadmorske visine. Površine je od 55,8 km², te dubine do 17 m.

Ukupna zapremina je 782 miliona m³. Dvije trećine površine jezera nalazi se u općini Tomislavgrad, a jedna trećina u općini Livno.

Kada iz daljine gledate Buško jezere učinit će vam se kao veća morska uvala, ali kada dođete na njegove obale shvatit ćete da je riječ o atraktivnom i oku ugodnom mjestu.

Prelijepe plaže, dovoljno prostora za sve i čista voda čine Buško jezero jednom od atrakcija na kojima možete uživati u vrućim ljetnim danima.

Ukoliko iz Sarajeva krenete ka Buškom jezeru trebat će vam oko tri sata vožnje, ali se nećete mučiti na granici, nećete morati strahovati od “zarobljavanja” u u slučaju novog talasa pandemije u drugoj državi, pokvarili vam se automobil pomoć će biti daleko pristupačnija i jeftinija. To i mnoge druge pogodnosti, poput jezika, iste valute, kulture… preporučuju vam ovaj biser Bosne i Hercegovine.

Od Mostara do Buškog putovat ćete 90-ak minuta, od Banja Luke do jezera trebat će vam 2,5 sati…

Dakle, puno kraće nego što putujete na destinacije u regionu. A osim kupanja, ukoliko volite pecanje ispunit će se sve vaše potrebe.

Ujedno ćete pomoći i ekonomiji države u kojoj živite, umjesto državama koje vam zatvore granicu.

Buško jezero je naša prva preporuka iz repertoara destinacija u Bosni i Hercegovini na kojima se možete fino odmoriti.

Probajte, nećete pogriješiti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79